Čvrsti stav ministrice

Opačić: Ne odustajemo od “spin off-a”

Hina

Ponovila je da će se na taj način napraviti uštede oko 10 posto troškova, a da će jedan dio djelatnika otići u mirovinu. Dodala je i da će višak djelatnika iz državne uprave preslagivanjem prijeći u novu tvrtku



ZAGREB Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je danas kako je Vlada odabrala “spin off” model za prateće djelatnosti u javnom sektoru, koji uključuje osnivanje javnog poduzeća gdje će prijeći svi zaposlenici, te naglasila da od tog modela neće odustati. 


Ne idemo na izdvajanje, nego na osnivanje jednoga trgovačkog poduzeća, izjavila je potpredsjednica Milanka Opačić u emisiji “Intervju tjedna” Hrvatskoga radija i dodala kako očekuje konstruktivan dijalog sa sindikatima napominjući kako se uvijek zalagala za tripartitni ugovor.


Ponovila je da će se na taj način napraviti uštede oko 10 posto troškova, a da će jedan dio djelatnika otići u mirovinu. Dodala je i da će višak djelatnika iz državne uprave preslagivanjem prijeći u novu tvrtku.




Odgovarajući na pitanje mogućega referenduma za koje su sindikati prikupili dovoljan broj potpisa, potpredsjednica je ponovila kako neće biti izdavanja pratećih službi, nego će se samo formirati državna tvrtka u kojoj će svi raditi.


“Bit će mi žao ako potrošimo 40-50 milijuna kuna na referendum”, rekla je Opačić.


Tvrdnje u javnosti kako pojedini ministri poručuju sindikalistima da se i oni bore protiv “outsourcinga” nazvala je ‘spinovima’ te naglasila da se i nekoliko sindikata zalaže za osnivanje državnoga poduzeća.


Na upit hoće li ta državna tvrtka biti prodana, potpredsjednica je odgovorila kako je moguće da jednoga dana tvrtka bude prodana.


Potvrdila je i kako su novim obiteljskim zakonom stvoreni preduvjeti da homoseksualni parovi u budućnosti mogu posvajati djecu.


Zasad to još nije moguće zbog toga što imamo vrlo netolerantno ozračje, napomenula je dodavši kako su se u prihvaćanju obiteljskoga zakona pozivali na njemačko zakonodavstvo.


Potpredsjednica je istaknula i kako je njezino ministarstvo dodijelilo jednokratne pomoći stradalima u nedavnim poplava te odbacila umiješanost u moguće manipulacije oko prikupljanja novčanih sredstava. Sve što smo prikupili predali smo Hrvatskom Crvenom križu, rekla je dodavši kako ne zna na koga se Crveni križ vezao oko prikupljanja novca preko telefona.


Napomenula i kako je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić već dobila neke novce iz Europske unije te da Vlada trenutno razmatra kako usmjeriti ta sredstva.


Za nedavne sukobe u SDP-u, kad je Glavni odbor odlučio da se iz stranke isključi Slavko Linić, Opačić je rekla kako ne može biti na strani onih koji imaju rušilačku energiju.