Bivša premijerka zgrožena

‘On krši Ustav, vlast ne smije šutjeti’: Kosor o Glasnovićevim izjavama o “izrodima” i “jugokomunistima”

Boris Pavelić

Svi koji obnašaju vlast na takve bi izjave morali reagirati, kao što bi morali reagirati i na pozdrav »Za dom spremni« u Jasenovcu a to, nažalost, ne čine, kazala nam je Jadranka Kosor



Saborski zastupnik Željko Glasnović svojim izjavama grubo krši ustav, ocijenila je jučer na molbu našeg lista bivša premijerka Jadranka Kosor, u čijem je mandatu usvojen Zakon o zabrani diskriminacije.


– Taj je zakon samo prošireni i dodatno obrazloženi ustav, ali temeljne ustavne vrijednosti jasne su od devedesetih, kazala je Kosor. Domoljublje u miru iskazuje se prije svega poštovanjem ustava i zakona. Nazivajući neistomišljenike »biološkim izrodima« ili »jugokomunistima«, kao i mnogočim što govori i radi, zastupnik Glasnović, znao to ili ne, krši temeljne ustavne vrednote, poput prava na slobodu misli i izražavanja. No nije on najveći problem: problem je u tome što oni koji su odgovorni za državu i poštovanje zakona ne reagiraju na takve izjave.


Svi koji obnašaju vlast na takve bi izjave morali reagirati, kao što bi morali reagirati i na pozdrav »Za dom spremni« u Jasenovcu a to, nažalost, ne čine, kazala nam je Jadranka Kosor, jedina bivša visoka dužnosnica HDZ-a koju Andrej Plenković demonstrativno odbija pozvati i na razgovor, a kamoli vratiti u stranku.




– Trojanski konj u Hrvatskoj još je uvijek prisutan, rekao je. Nije nama u Hrvatskoj problem ni mudžahedin ni četnik, nego peta kolona u medijima i politici. Oni se ne protive vojnom roku, nego hrvatskoj državi. To su biološki izrodi, anarhokomunisti, koji su nekad plesali Žikino kolo, a sad im smeta sve hrvatsko, izjavio je, podsjetimo, jučer Glasnović na prosvjedu pristaša ponovnog uvođenja vojnog roka. Novinarima je ranije kazao da vojni rok treba uvesti jer su »muškarci danas feminizirani, ne mogu napraviti dvadeset sklekova«.