Bivši predsjednik Vrhovnog suda o situaciji na političkoj sceni

Olujić: Kolinda kao produžena ruka Karamarka stvara podjele, a ne zajedništvo

Zlatko Crnčec

NL arhiva

NL arhiva

Predsjednica mora djelovati kao nadstranačka osoba. To znači da ne smije djelovati kao produljena ruka onoj političke opcije koja je stajala iza njezinog izbora za predsjednicu. A posebno mora poštovati Ustav koji joj ne daje za pravo da poziva premijera na ostavku



Nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda Reublike Hrvatske Krunislav Olujić u razgovoru za naš list analizira situaciju na domaćoj političkoj sceni, s posebnom naglaskom na političku ulogu nove predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, braniteljskih prosvjeda, te djelovanja aktualnog vodtstva HDZ-a predvođenog Tomislavom Karamarkom.


Na početku Olujić pojašnjava svoju nedavnu izjavu, odnosno zbog čega smatra da će Grabar Kitarović biti prva stanovnica Pantovčaka koje neće do kraja odraditi svoj predsjednički mandat. 


   – Zbog činjenice da je prvih dana svog predsjedničkog mandata jasno svima urbi et orbi pokazala da još uvijek ne poznaje ni odredbe Ustava ni predsjedničke ovlasti. A s druge je pak strane jasno pokazala da još uvijek nema onaj politički autoritet kojeg smo smatrali da će ga ipak steći tijekom obnašanja dužnosti. Pa se doista nakon njenog poziva premijeru da podnese ostavku da zaključiti da bi gospođa Grabar Kitarović u hrvatskoj povijesti mogla ostati zabilježena, ne samo kao prva žena predsjednik, nego i kao prva osoba koja neće dovršiti predsjednički mandat.

Čini mi se da ona i odstupa od obećanja koje je dala u inauguracijskom govoru – da će biti predsjednica svih hrvatskih građana. Prvi dani, kao i izbor najbližih suradnika, opravdavaju zaključak da ona djeluje kao produžena ruka Tomislava Karamarka i njegovog glavnog tajnika Milijana Brkića. I da će, iako je napustila HDZ, i dalje djelovati stranački. A sve ovo jasno upućuje na zaključak da neće imati snage dovršiti svoj mandat. 


  Mislite li da bi ona sam mogla dati ostavku ili da će biti smijenjena?   – Gotovo je nemoguće zamisliti situaciju da bi bila razrješena predsjedničke dužnosti. Sabor i Ustavni sud su tijela koja odlučuju o posebnoj odgovornosti predsjednika Republike tako da bi opoziv bio potpuno nemoguć. Ali vjerujem da će se ona sama slomiti pod teretom odgovornosti i predsjedničkih dužnosti kojima, nažalost barem po prvim ocjenama, još uvijek nije dorasla. I da nije nerealno za očekivati, u ne tako dalekoj budućnosti, da bi pod teretom te odgovornosti mogla i odstupiti s predsjedničke dužnosti.

Opširnije u tiskanom izdanju