Naše i vaše nasilje

Oliver Frljić u Splitu: Katolički prosvjedi i politička nadmudrivanja

Mario Matana

snimio Mario Matana

snimio Mario Matana

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Andro Krstulović Opara nije došao na prosvjedni skup, malo je uvijenije (na mala vrata, što bi se reklo) izrazio svoje neslaganje. Kao dugogodišnji "kulturnjak" (ravnatelj Meštrovićeva muzeja) nije za zabrane predstava, ali bi u Festivalsko vijeće uveo predstavnika grada koji bi pazio da se ovakve stvari spriječe.



SPLIT – Kao i prije šest mjeseci u Sarajevu, tako i ovih dana u Splitu, tenzije podiže predstava koja se treba održati u ponedjeljak u 20 sati u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, u sklopu 27. Marulićevih dana: u pitanju je autorski projekt Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”.


Već nekoliko dana traje uvertira, lome se koplja između onih koji smatraju da se predstava treba održati, odnosno da odabir Frljićevog projekta spada pod umjetničku slobodu i kriterije za koje su zaduženi ljudi u HNK, i onih koji su duboko zgroženi predstavom “Naše nasilje i vaše nasilje” te su zbog toga odlučili organizirati i prosvjed, nekoliko sati prije održavanje predstave na trgu ispred Teatra. A iz splitske policije vjerojatno očekuju probleme pa su najavili da će cijeli skup (ovaj prosvjedni, ne predstavu) snimati “sukladno čl. 79 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima”…


U ponedjeljak ujutro krenulo je podnošenjem kaznenih prijava. Protiv Olivera Frljića su dežurnom zamjeniku u splitskom tužiteljstvu podnijeli prijave zbog narušavanja javnog reda i mira te vrijeđanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Kaznene prijave protiv Frljića, ali i asistentice mu Barbare Babačić te intendanta HNK Split Gorana Golovka i Igora Ružića, izbornika repertoara Marulićevih dana, podnijeli su članovi koordinacija braniteljskih udruga Splita i županije, te Hrvatske udruge Benedikt.




– Frljić i ostali koriste ovu prigodu za svoju samopromociju, cijela predstava je degutantna i vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje Hrvata. Vrijeđaju se osjećaji muslimanskog naroda i ako znamo što je bilo u Francuskoj nakon objave karikature proroka Muhameda u listu “Charlie Hebdo”, možemo očekivati da se isto dogodi i kod nas. Podnijeli smo kaznene prijave jer smatramo da se izišlo iz okvira pristojnog, bez obzira na to što se radi o slobodi govora u kulturi, izjavio je u ponedjeljak ujutro Ivan Turudić, čelnik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, dodajući da nije pogledao predstavu, ali zna što su mu rekli.



“Upriličuje se čin u kojem Isus Krist silazi s križa i siluje muslimanku.”, kazao je Turudić, spominjući i “uriniranje po hrvatskoj zastavi, za koju smo mi ginuli.”Prosvjed koji je ipak ostao u okvirima mirnoga (unatoč priličnim snagama MUP-a, strateški raspoređenim oko zgrade HNK), u nekim trenucima je djelovao politički skup.

Ne što se tiče Gorana Golovka koji je smireno došao na svoje radno mjesto, ne želeći ništa posebno komentirati. No, već je jasno izrazio svoj stav – svatko ima pravo prosvjedovati, kao što i umjetnici imaju pravo na slobodu. “Cenzura je nepostojeća kategorija u Ustavu RH, zabrane se ne bi trebale događati, a ako je izvedba jedne predstave najveći problem, onda živimo u idealnoj državi i društvu.” – smatra intendant splitskog HNK.


Pojavio se i Željko Kerum, kandidat za gradonačelnika, koji o ovom slučaju do prije nekoliko sati nije imao poseban stav. Vjerojatno je shvatio da bi se moglo dobro politički utržiti pojavljivanje na prosvjednom skupu, iako je gotovo sigurno da ne zna o čemu je riječ u predstavi. Na skupu je bilo možda 300-tinjak ljudi, a Kerum je (nakon što je nekidan ispekao 50 janjaca na marendi, doslovno se drži one prokušane “kruha i igara”) izrazio svoju šokiranost…


– Protiv sam rasizma i nasilja, Frljićeva predstava je gnjusna, rasistička i vrijeđa sve vjernika Splita. Ovo je financirala Vlada RH, ministrica Obuljen i Dalić i sponzori u Splitu, Opara i Puljak, to je nakaradno. Ovo nije umjetnost, ovo je ruganje i u pravnom smislu po nekom članku kazneno djelo, kazao je Kerum, koji se brzo izgubio, nije ostao slušati poruke s improvizirane govornice na samom ulazu u crkvu Gospe od zdravlja.



No, bio je tu Dujomir Marasović, istaknuti HDZ-ovac, koji nije štedio političkog oponenta. “Kerum je tu došao ubirati političke poene, a upravo je on za intendanta u svom mandatu stavio kosovca kao ravnatelja! Što se tiče predstave, krivično treba goniti sve od vrha do dna, a svoja go… neka Frljić ostavlja svojoj materi.” – kao i uvijek, živopisan je bio Marasović, nekadašnji ravnatelj splitske bolnice.


Inače, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Andro Krstulović Opara nije došao na prosvjedni skup, malo je uvijenije (na mala vrata, što bi se reklo) izrazio svoje neslaganje. Kao dugogodišnji “kulturnjak” (ravnatelj Meštrovićeva muzeja) nije za zabrane predstava, ali bi u Festivalsko vijeće uveo predstavnika grada koji bi pazio da se ovakve stvari spriječe. Za Frljića pak smatra da nedostatak talenta i kreativnosti nadoknađuje provokacijom.