"Nismo anarhisti, nego demokrati"

Okončan prosvjed Udruge Franak, prosvjednici se mirno razišli

Vanja Vesić

Foto Goran Mehkek / Cropix

Foto Goran Mehkek / Cropix

Idemo svi zajedno do pobjede, da pokažemo onima koji su na čelu institucija da moraju imati odgovornost prema hrvatskom narodu, poručio je Glogoški



ZAGREB Danas je u Zagrebu okupilo oko 10.000 prosvjednika u organizaciji Udruge Franak, a okupljanje je proteklo bez incidenata.


Otprilike 30 autobusa iz cijele Hrvatske -  iz Dalmacije, iz Rijeke i Istre te iz Slavonije – stiglo je na zagrebački prosvjed.


Podršku prosvjedu u organizaciji Udruge Franak pružile su brojne druge organizacije, poput udruga Blokirani i Pokrenimo Hrvatsku, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nekoliko sindikata, stranke Živi zid, branitelja i invalida Domovinskog rata koji prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja i dr.




“Hrvatski branitelji dali su svoje živote, mnogi dijelove svoga tijela, svoje zdravlje, sigurno ne da bi imali ovakvu Hrvatsku”, rekao je novinarima Glogoški, koji je zadovoljan brojem prosvjednika. Zadovoljan je i što su brojni prosvjednici prilazili braniteljima i pozdravljali ih, a tumači kako je na današnjem okupljanju pokazano zajedništvo koje Hrvatskoj treba.


“Vidimo da od Vlade Republike Hrvatske i od čelnih ljudi nema razumijevanja ni za njih, kao ni za nas. Vlada Republike Hrvatske, sve institucije ove države, odgovorne su za sve ono što se događa u hrvatskom društvu, pa tako i za ove ljude. Zato idemo svi zajedno do pobjede, da pokažemo onima koji su na čelu institucija da moraju imati odgovornost prema hrvatskom narodu”, poručio je Glogoški,  koji je povorku dočekao vrlo emotivno, čak je i zaplakao.


Odluku o organizaciji masovnog prosvjeda Udruga Franak donijela je krajem ožujka, nakon propalih pokušaja dogovora rješenja za korisnike kredita vezanih uz švicarski franak unutar radne skupine sastavljene od predstavnika države, banaka i dužnika.


Pripadnici riječke Udruga Franak nosili su transparent s natpisom “Krepat ma ne molat”.


“Stop dužničkom ropstvu” piše pak na transparentu istarske Udruge Franak.


Među ostalim, na prosvjed je stigla i skupina Živog zida iz Dubrovnika.


Stigli su i predstavnici udruga iz BiH čiji su članovi također pogođeni kreditima u švicarskim francima.


Prva kolona je oko 13:15 sati krenula prema Trgu bana Josipa Jelačića.


Prosvjednici su oko 13:50 sati stigli na Trg bana Jelačića, a cijelim putem kroz Ilicu su skandirali “Lopovi, lopovi” – posebno na lokacijama gdje se nalaze poslovnice Zagrebačke banke i Erste banke.


U podne se prosvjednicima obratio jedan od čelnika udruge Ivan Kontrec, koji je za rast kredita u švicarkom franku okrivio Vladu, banke i HNB te zatražio ostavku guvernera Borisa Vujčića.


»Nismo anarhisti, nego demokrati, mi potičemo rad državnih institucija«, poručio je Kontrec, ističući kako je želja prosvjednika izraziti nezadovoljstvo državnim institucijama.


»Hrvatska narodna banka kaže da nas je upozoravala. Njihov posao nije da nas upozoravaju, nego da svojim radom zaustave rast kredita. Tražimo od guvernera da podnese ostavku«, rekao je Kontrec.


Goran MEHKEK / Cropix


Goran MEHKEK / Cropix



Oko 14:10 jedna je povorka prosvjednika krenula prema Markovu trgu.


Prosvjednici su u 14:20 sati stigli na Markov trg i okupili se na središnjem dijelu koji je interventna policija ogradila zaštitnom ogradom, radi ograničenog broja sudionika prosvjeda između zgrade Sabora i zgrade Vlade.


Na čelu prosvjedne kolone su tada bili pripadnici istarske Udruge Franak, te riječke, šibenske i zadarske Udruge Franak.


 Na ovoj lokaciji marljivi japanski turisti zabilježili su neočekivani trenutak turističkog obilaska Zagreba.


Druga kolona prosvjednika išla je prema sjedištu Hrvatske narodne banke (HNB) na Trgu hrvatskih velikana, dok je dio prosvjednika trebao ostati na središnjem zagrebačkom trgu.


Jedan od govornika postavio je pitanje ima li vlada u rukama instrumente da zaustavi pljačku građana, na što su mu prosvjednici povikali “Ima!”.


Upitao je čija je ova vlada – hrvatska ili ona koju su postavili bankari, nas što je publika uzvratila povicima “Lopovi”


Oko 15 sati prosvjednici su se počeli razilaziti s Markova trga te su krenuli prema autobusima i automobilima kako bi se vratili kući.


Zadnji su na Markovu trgu ostali prosvjednici Udruge Franak iz Pule, Istre, Metkovića i Ploča, skrandirajući “Lopovi, lopovi” i “Dosta je!”