Najveći prosvjed žena

Oko 7.000 ljudi na zagrebačkom Noćnom maršu: Za živote i zdravlje žena borimo se na ulici!

P. N.

'Ne damo svoje zdravlje i živote! Borit ćemo se sve dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilja prema ženama i djevojčicama', poručile su organizatorice marša / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

'Ne damo svoje zdravlje i živote! Borit ćemo se sve dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilja prema ženama i djevojčicama', poručile su organizatorice marša / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

"Zahtijevamo hitnu ostavku ministra Milana Kujundžića, ali prije svega - zahtijevamo besplatan pobačaj i kontracepciju, zahtijevamo ukidanje takozvanog priziva savjesti, zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije“, pojašnjavaju sudionice marša



 


“Nećemo zašutjeti! Ženska svakodnevica razlog je za glasan otpor!”, poručile su organizatorice zagrebačkog Noćnog marša – 8. mart, najvećeg prosvjeda za prava žena u Hrvatskoj u novijoj povijesti, piše u priopćenju Feminističkog kolektiva fAKTIV.


 




Prosvjedni osmomartovski noćni marš održava se četvrtu godinu zaredom, a večeras je okupio oko 7.000 prosvjednica/ka. Marširalo se od Trga žrtava fašizma do Zrinjevca, gdje su govore održale članice kolektiva i Branka Mrzić Jagatić iz udruge RODA – Roditelji u akciji.


 


Međunarodni dan žena ove je godine obilježen marševima u više gradova u Hrvatskoj i regiji. U Zagrebu su članice feminističkog kolektiva fAKTIV poručile: “8. mart je naš dan – dan kad izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama“.


 


Istaknule su da neće dopustiti da se pravo na pobačaj, koje su žene davno izborile, dovodi u pitanje, da određeni ginekolozi i ginekologinje pod krinkom priziva savjesti odbijaju raditi svoj posao i da nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno.


 


“Zahtijevamo hitnu ostavku ministra Milana Kujundžića, ali prije svega – zahtijevamo besplatan pobačaj i kontracepciju, zahtijevamo ukidanje takozvanog priziva savjesti, zahtijevamo rušenje mita o obitelji kao zajednici isključivo muškarca i žene s ciljem reprodukcije“, pojašnjavaju.


 


“Ne damo svoje zdravlje i živote! Borit ćemo se sve dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilja prema ženama i djevojčicama. Nećemo čekati novi 8. mart za izlazak na ulice, to smo pokazale tijekom prošle godine. Solidarne politike neće izrasti iz postojećih institucija, to nam je jasno. Svjesne da pojam političke odgovornosti u ovoj zemlji ne postoji i da vladajući neće i ne žele riješiti naše probleme, tražimo: ostavku ministrice Nade Murganić, ali samo kao nulti korak ka dubljim, sistemskim promjenama”, poručile su organizatorice.