Usprkos najavljenoj odgodi poreza

Oglasilo se Ministarstvo financija: Lokalci moraju nastaviti s ‘popisivanjem’ nekretnina

Gabrijela Galić

Građani i lokalna samouprava »posao« s nekretninama moraju odraditi do 1. listopada / Foto H.  JELAVIĆ/PIXSELL

Građani i lokalna samouprava »posao« s nekretninama moraju odraditi do 1. listopada / Foto H. JELAVIĆ/PIXSELL

Ažurirani podaci o stanju nekretnina bit će nužni i zbog  Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva. Vodni doprinos sada se veže uz komunalnu naknadu, a ubuduće će se vezati na porez na nekretnine. Ako se taj porez odgodi, upitna će biti osnova za plaćanje vodnog doprinosa jer je vezan uz davanje koje se ne primjenjuje



ZAGREB   Ministarstvo financija oglasilo se u petak, dva dana nakon što je predsjednik Vlade s televizijskih ekrana obznanio mogućnost odgode poreza na nekretnine, netom nakon što je pušten prilog u kome ministar financija govori u prilog tom porezu koji zamjenjuje tri postojeća davanja.


»Bez obzira na najavu odgode primjene Zakona o lokalnim porezima, u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, podaci o nekretninama i njihovim vlasnicima/korisnicama koji su prikupljeni temeljem upitnika/obrazaca koje su općine i gradovi u proteklom razdoblju dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području, koristit će jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti«, poručilo je ministarstvo finacija.


Jedna od mjera


Ažuriranje baza podataka, ističe to ministarstvo, posao je koji jedinice lokalne samouprave trebaju i nadalje kontinuirano obavljati radi naplate javnih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor. Ažuriranje baza podataka je samo jedna od mjera koje bi jedinice lokalne samouprave trebale provoditi s ciljem potpune i pravodobne naplate prihoda i primitaka iz nadležnosti općina i gradova. To će u konačnici pridonijeti poboljšanju uvjeta života i zadovoljavanju javnih potreba svih stanovnika koji žive na njihovom području, ističe ministarstvo Zdravka Marića.  





Pojedine općine i gradovi, naime,  nemaju ažurirane baze podataka, a dio njih ne da nema ažurirane, već nema nikakve baze podataka. Na taj problem, podsjeća Ministarstvo financija, kontinuirano posljednjih godina upozorava Državni ured za reviziju koji u svojim izvješćima, odnosno nalazima i preporukama upozorava na propuste koji se odnose na organizaciju i kontrolu naplate prihoda, vođenje računovodstvenih evidencija potraživanja, zakonsku regulativu i baze podataka, te informiranje stanovništva o značaju javnih prihoda, njihovoj namjeni i korištenju.



Objava Ministarstva financija poruka je gradovima i općinama da nastave posao koji treba biti dovršen do kraja listopada. Odgoda primjene poreza na nekretnine nije službena, jer poruka premijera javnosti s ekrana državne televizije nije službeni dokument, odnosno odluka Vlade. Trenutačna situacija nije kaotična samo lokalnoj upravi, već je zbunjujuća i za državnu administraciju.


Tako je ministarstvo zaštite okoliša i energetike u postupak javnog savjetovanja prije dva dana uputilo kako nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama, tako i nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva. U oba slučaja propisi se usklađuju s okvirnom direktivom EU-a o vodama.  Međutim, jedan od razloga otvaranja Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva je i porez na nekretnine koji bi još uvijek trebao biti u primjeni od prvog dana iduće godine i koji je jedna od mjera Nacionalnog programa reformi. Tako se, među ostalim, izmjenama propisa o financiranju vodnoga gospodarstva obračun i naplata naknade za uređenje voda veže za obračun i naplatu poreza na nekretnine umjesto za obračun komunalne naknade.


Pravna nesigurnost


Određeni dijelovi tog zakona, primjerice naknada na koju bi za poslove naplate naknade za uređenje voda primali gradovi i općine, odgađaju se do stupanja na snagu dijela odredbi Zakona o lokalnim porezima. Odnosno, prema sadašnjem stanju, do prvog siječnja iduće godine. Gradovi i općine, pak, s porezom na nekretnine primat će više sredstava nego sada, naime pripadat će im naknada od 10 umjesto dasadašnjih pet posto na iznos Hrvatskim vodama uplaćene naknade za uređenje voda.



Ministar državne imovine Goran Marić bio je jedan od najvećih kritičara uvođenja poreza na nekretnine u vrijeme kada je taj porez željela uvesti SDP-ova vlada premijera Zorana Milanovića. Marić je na svom Facebook profilu objasnio da on i dalje stoji kod tog stajališta:– Kad je riječ o porezu, uključujući i porez na nekretnine, uvijek isto mislim. A to što sam mislio i mislim, dovoljno sam puta, i u dovoljno prigoda govorio. Suvišno je dokazivati da nikad nisam promijenio boju očiju, kao niti svoje stajalište. Nije mi neshvatljivo da su ljudi osjetljivi na svaku promjenu kad je riječ o porezima, i da je ova tema medijski zastupljena ovih dana. Rado bih htio znati, kad sam se ja, i kojom prigodom odrekao svojih stajališta!? Da ne bude dvojbi, i ovom prigodom podsjećam da sam uvijek bio za porezno rasterećenje, a ne opterećenje, napisao je Marić na Facebooku, i dodao:– Bitno je reći da pojedinac, integralno sa svojim stajalištima, funkcionira unutar institucionalnih odrednica. Biti u vladi ne znači odreći se, ili biti bez vlastita stajališta. Uz sve to, stojim iza svake svoje izgovorene riječi o porezu na nekretnine koji je ovih dana u medijskom središtu. Na neki sam način bio i prepoznatljiv po svojoj potpori zakonu uz uvjet da novi porez bude zamjena za komunalnu naknadu i da ne smije biti veći od komunalne naknade. Kao podsjetnik navodim svoje stajalište o nekretninama kao osjetljivoj identitetskoj odrednici ljudi, i dijelu njihove osobne povijesti. Ovom prigodom navodim da Ministarstvo državne imovine nije bilo ustrojeno kad je Vlada donijela Zakon i da je donesen bez vjerodostojnih analiza i procjena učinaka. Pred nama je ozbiljan posao i novi uvid u prihvatljivost i učinke najavljenog zakona – napisao je Marić.


Odgađanje primjene dijela zakonskih odredbi ne znači da neće biti pravne nesigurnosti u slučaju da novi propis o vodama bude donesen u obliku u kojem je predožen prije no što krene primjena poreza na nekretnine. U zakonu će pisati, naime, da se vodni doprinos naplaćuje iz poreza na nekretnine, a on će u stvarnosti biti odgođen. Ako bi se netko zainatio, mogao bi osporavati naplatu vodnog doprinosa, jer je zakon koji to regulira »izgubio« komunalni doprinos kao pojam, a uvedeni porez na nekretnine je odgođen, što bi značilo da se vodni doprinos ne može vezati uz nešto što se ne primjenjuje.