Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Sumnje

Odvjetnik HOO-a kazneno prijavio pomoćnika ministra sporta Paškvalina

 Odvjetnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Vladimir Gredelj  / Foto D. Jelinek
Odvjetnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Vladimir Gredelj / Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2015. u 17:03 2015-02-09T17:03:27+01:00

 Odvjetnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Vladimir Gredelj Uskoku je kazneno prijavio pomoćnika ministra znanosti obrazovanja i sporta Tomislava Paškvalina zbog sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti jer HOO-u nije isplatio više od 25 milijuna kuna.

ZAGREB – Odvjetnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Vladimir Gredelj Uskoku je kazneno prijavio pomoćnika ministra znanosti obrazovanja i sporta Tomislava Paškvalina zbog sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti jer HOO-u nije isplatio više od 25 milijuna kuna.

Gredelj u kaznenoj prijavi tvrdi da je Paškvalin kao službena osoba na čelu Uprave za sport »iskoristio svoj položaj i ovlast na način da je postupio protivno postojećim propisima prema kojima HOO ima pravo na isplatu svih ostvarenih sredstava neovisno o iznosu koji je planiran u proračunu«, odnosno da nije izvršio svoju dužnost jer HOO-u odbija isplatiti preko 25.860.000 kuna.

Odvjetnik u prijavi navodi i da je Paškvalin sve učinio »sa ciljem da HOO-u prouzroči znatnu imovinsku štetu koja će rezultirati ukidanjem zakonom i Olimpijskom poveljom zagarantirane samostalnosti u djelovanju HOO-a«.

Dug, prema Gredeljevim tvrdnjama, proizlazi iz zakonskog odredbe da se »javne potrebe koje se odnose na HOO zadovoljavaju, uz ostalo, i iz sredstava prikupljenih od prihoda od priređivanja igara na sreću«.
»Zakonske odredbe jasno ukazuju na činjenicu da HOO, bez obzira na predviđeni plan sredstava u proračunu RH ima zakonsko pravo da mu se uplate sva sredstva koja su ostvarena iznad planiranog iznosa, a osumnjičenik je sa takvim zakonskim odredbama, uzimajući u obzir dužnost koju obnaša, nedvojbeno upoznat te takve odredbe svjesno i namjerno krši nanoseći HOO-u ogromnu materijalnu štetu«, stoji u prijavi.

U prijavi podsjeća i da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 19. prosinca 2014. priopćilo da je u potpunosti isplatilo sva planirana financijska sredstva osigurana u proračunu za 2014. koja su namijenjena za provođenje javnih potreba u sportu na državnoj razini.

Ministarstvo je tim priopćenjem odgovorilo na Gredeljevo otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojem je od premijera tražio da »spriječi daljnju uzurpaciju ovlasti HOO-a od strane nekih dužnosnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jer je dovedeno u pitanje i isplata plaća zaposlenicima HOO-a, ali i razvoj i funkcioniranje sporta uopće«. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.