Zagreb ostaje bez maršala krajem kolovoza

Odustali od sjednice: Tita ljetnji godišnji odmori ”spasili” od promjene imena trga u srpnju

Zlatko Crnčec

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Razlog odustajanja od srpanjske sjednice, kako se može neslužbeno doznati, jest činjenica da su započeli godišnji odmori, kako u gradskim stručnim službama tako i među gradskim zastupnicima



ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini definitivno su odustali od sazivanja sjednice u srpnju tako da će rasprava o promjeni imena Trga maršala Tita biti održana tek u drugoj polovini kolovoza.


Razlog odustajanja od srpanjske sjednice, kako se može neslužbeno doznati, jest činjenica da su započeli godišnji odmori, kako u gradskim stručnim službama tako i među gradskim zastupnicima. Nakon rasprave na zastupničkom klubu stranke Milana Bandića odlučeno je da se odustane od zakazivanja sjednice Gradske skupštine tijekom srpnja. Prvotna je ideja bila da se njena prva radna sjednica nakon konstituiranja održi već sljedećeg tjedna.


Novi predsjednik Odbora za imenovanja ulica i trgova Zlatko Hasanbegović rekao je  za naš list da će sjednicu tog radnog tijela sazvati odmah nakon što dobije informaciju o točnom datumu nove sjednice Gradske skupštine. Odluka o izmjeni imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske treba biti prvo donesena na resornom Odboru, a potom na plenarnoj sjednici Gradske skupštine. Da Josip Broz Tito mora ostati bez ulice bio je ključni zahtjev stranke Hasanbegovića i Brune Esih Neovisni za Hrvatsku da njihovih pet zastupnika uđe u vladajuću većinu i na taj način omogući konstituiranje zagrebačke Gradske skupštine.




Bandić je tijekom izborne kampanje za ovogodišnje lokalne izbore više puta rekao da će o sudbini Trga koji nosi Titovo ime na referendumu odlučivati građani Zagreba. Međutim, nakon što se pokazalo da je većinu u Gradskoj skupštini nemoguće sastaviti bez Esih i Hasanbegovića Bandić je promijenio mišljenje i predložio naziv Trg Republike Hrvatske. Promjenu imena podržava i sedmero zastupnika HDZ-a, a ako vladajuća većina sama uspije skupiti 26 ruku, što je natpolovična većina, svoje će glasove, u skladu s odlukom stranke iz 1996. godine, pridodati i tri zastupnika HSLS-a.