Završen prosvjed

Odgođena ovrha malodobnog Cesarea: Majka samo što se nije srušila, dječak neutješno plakao

Hina

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Odluka Županijskog suda iz 2012. kojom se Cesarea dodjeljuje ocu u Italiji temeljena je na Haškoj konvenciji za međunarodnu otmicu djece koja regulira pravo da se malodobna djeca vrate u zemlju u kojoj su rođena



Za danas najavljena ovrha malodobnog Cesarea iz stana njegove majke Nine Kuluz u splitskoj četvrti Pujanke, kojom je trebao biti vraćen ocu u Italiju, talijanskom državljaninu, odgođena je na neodređeno vrijeme, izvijestila Vanda Plazonić, organizatorica mirnog okupljanja građana ispred zgrade u kojoj stanuje Cesare sa svojom majkom.


“Ovo je velika pobjeda svih koji su se okupili, hvala vam. Ako bude potrebno, opet ćemo vas zvati i dođite ponovno,” rekla je Plazonić obraćajući se nazočnima nakon višesatnog mirnog okupljanja.


Nazočni su joj uzvratili skupnim pjevanjem “Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati,” a zatim su svi skupa otpjevali “Lijepu našu.”




Vanda Plazonić je, ganuta tim prizorima, nakon toga zaplakala.


Odgovarajući na pitanja novinara kazala je kako ju je policija izvijestila da se odgađa za danas najavljena ovrha.


“Ovo je velika stvar za cijelu Hrvatsku da se nešto ovako dogodilo, da su se ljudi digli i usprotivili se ovrsi dječaka Cesarea i pokazali da se tako može nešto napraviti,” kazala je Plazonić.


Dodala je kako je reakcija građana uslijedila nakon njezinog angažmana na društvenim mrežama kojima je pozivala građane da su suprotstave ovrsi dječaka Cesarea, a zahvalila je i medijima koji su danas u velikom broju pratili mirno okupljanje u četvrti Pujanke te policiji koja je osiguravala okupljanje.


“Prvi put smo imali Torcidu i policiju da rade za istu stvar,” ustvrdila je.


Na upit kako se osjećaju Nina Kuluz i njen sin Cesare, Plazonić je rekla da Kuluz “samo što se nije srušila i jedva je ostala na nogama.”


“Cesare je ujutro neutješno plakao, ali vjeruje kako će se sada sve promijeniti i biti OK,” kazala je Plazonić.


Sudionicima mirnog okupljanja kratko se obratio i djed Cesarea te rekao preko razglasa kako je sramota to što se događa s njegovim unukom.


Nakon što je ona izvijestila kako se ovrha malodobnog Cesarea odgađa, sudionici mirnog okupljanja su se razišli.


***


Nekoliko stotina Splićana jutros se okupilo u splitskoj četvrti Pujanke ispred ulaza u zgradu u kojoj stanuje Nina Kuluz izražavajući protivljenje najavljenoj ovrsi njezina djeteta Cesarea, kojom bi on trebao biti vraćen ocu u Italiju, talijanskom državljaninu.


 Prosvjednici nose transparente s natpisima „Ne damo Cesarea“, „Cesare je naše dite“, „Danas Cesare sutra Duje“…


 Preko razglasa su okupljeni pozvani da se ponašaju mirno i korektno, bez provokacija te da se odmaknu od ulaza u zgradu i omoguće ulazak psihologu čiji je dolazak najavljen.


 Potom je policija koja osigurava skup postavila čelične ograde kojima se ograđuje prostor ulaza u zgradu u kojoj stanuje Nina Kuluz sa svojim djetetom.


Prosvjedu su se pridružile i Severina i Marina Tomašević.


 Prema odluci Županijskog suda u Splitu iz 2012. godine sedmogodišnji Cesarea je trebao biti vraćen u Italiju ocu, gdje je i rođen 2009. godine dok je Nina Kuluz bila u vezi s njegovim ocem, talijanskim državljaninom.


 Nina Kuluz se na takvu odluku Županijskog suda žalila Ustavnom sudu Republike Hrvatske koji je četiri godine kasnije 2016. godine odbio njenu žalbu i potvrdio presudu Županijskog suda u Splitu.


 Nakon toga u rujnu 2016. odgođena je prvobitno zakazana ovrha Cesarea kojom je trebao biti vraćen ocu u Italiju.


  Nakon rođenja Cesarea raskinut je odnos Nine Kuluz s njegovim ocem te se ona s Cesareom vratila u Hrvatsku. Po povratku u Hrvatsku nekoliko je godina s Cesareom otišla u Bosnu i Hercegovinu te je u to vrijeme za njom bila raspisana tjeralica, a 2016. vratila se u Split.


 Odluka Županijskog suda iz 2012. kojom se Cesarea dodjeljuje ocu u Italiji temeljena je na Haškoj konvenciji za međunarodnu otmicu djece koja regulira pravo da se malodobna djeca vrate u zemlju u kojoj su rođena.


 Mirnom okupljanju u splitskom naselju Pujanke kojim se izražava protivljenje najavljene ovrhe sedmogodišnjeg sina Nine Kuluz Cesarea njegovom ocu u Italiju u prijepodnevnim satima pridružila se i skupina Zagrepčana koja je doputovala autobusom, doznaje se od organizatorice mirnog okupljanja Vande Plazonić. “Osim iz Zagreba pristižu nam i građani iz Zadra, Šibenika, Makarske, Biograda na Moru”, rekla je Plazonić.


Ivo Cagalj/PIXSELL


Ivo Cagalj/PIXSELL



 Građani okupljeni ispred ulaza zgrade u kojoj živi Nina Kuluz sa sinom Cesareom povremeno pjevaju pjesme kojima se slavi ljubav i briga prema djetetu.


 Splitska policija izvijestila je kako je današnje mirno okupljanje prijavljeno policiji i osiguranje obavlja sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju. „Mi postupamo sukladno Zakonu o policijskim ovlastima i Pravilniku koji određuje postupanje i suradnju policije i Centra za socijalnu skrb Split i suda u ovakvim situacijama, rekla je Ana Čepić iz Ureda za odnose s javnošću splitske policije.


 Dodala je kako policija pruža asistenciju sudu i Centru za socijalnu skrb Split koji su nadležni za provođenje ovakvih akata, odnosno ovršnog postupka. Oko 10 sati mirnom okupljanju pridružila se i poznata pjevačica Severina Kojić.

Bulj: Ovo je dokaz da sustav ne funkcionira


Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj pridružio se mirnom okupljanju građana u splitskoj četvrti Pujanke, koji se protive najavljenoj ovrsi dječaka Cesarea kako bi na taj način bio vraćen ocu u Italiju, te u izjavi novinarima pozvao na obustavu postupka i pružanje pomoći majci i djetetu.


“Ovo treba odmah zaustaviti i organizirati pravičan proces u kojem će biti pružena pravna pomoć i majci i djetetu, a ne da slučaj bude institucionaliziran prema onome koji je jači, a to je u ovome slučaju otac djeteta u Italiji”, rekao je Bulj.


Za najavljenu ovrhu malodobnog Cesarea rekao da je to “ružno za čuti”, i da pokazuje kako sustav u takvim slučajevima ne funkcionira. “Pravobraniteljica za djecu je u ovom ružnom slučaju dužna pružiti pravnu pomoć”, kazao je Bulj i pozvao pravobraniteljicu Ivanu Milas Klarić da se angažira u tom slučaju.


Na novinarski upit kako će završiti slučaj ovrhe nad djetetom Bulj je odgovorio kako se iskreno nada da će sve biti u korist djeteta.


Bunjac: Ispit na kojem ne smijemo pasti


 Branimir Bunjac (ŽZ) pozvao je u utorak nadležna tijela da zaustave ovrhu nad dječakom Cesareom Avenatijem, koji po odluci suda treba biti odvojen od majke Nine Kuluz i predan ocu Talijanu Alessandru Avenatiju koji će ga odvesti u Italiju.


Zaštitimo interese malog Cesarea, ovo je slučaj na kojem se lomi vjerodostojnost naših institucija, ovo je ispit na kojem ne smijemo pasti, poručio je Bunjac nakon stanke u Hrvatskom saboru.


Pozvao je saborsko Predsjedništvo da razmotri ideju talijanskih parlamentranih zastupnika o osnivanu zajedinčkog povjerenstva, a nadležna tijela da zaustave ovrhu nad Cesareom do donošenja pravorijeka po Haškoj konvenciji i dodatnih vještačenja.


Ako zahtjev iz talijanskog parlamenta dođe službeno u Hrvatski sabor naravno da će se razmotriti s primjerenom ozbiljnošću, ističe Irena Petrijevčanin Vuksanović (Klub HDZ-a) i poručuje da će Sabor, odnosno Klub učiniti sve što mogu, odnosno neće učiniti ništa protivno dobrobiti dječaka Cesarea.


HDZ-ova zastupnica upozorava da taj slučaj ima dvije strane – ljudske i zakonodavnu. S ljudske ovo je ogromna trauma koju ni jedno dijete ne bi smjelo doživjeti, no istodobno, kako osporiti zakonodavnu stranu i činjenicu da imamo pravomoćnu presudu i talijanskog i hrvatskog suda, kaže zastupnica i poručuje da se protiv odluke suda mora boriti samo na sudu.


Majka djeteta treba, trebala je i mora iskoristiti baš sve pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju, kaže Petrijevčanin Vukasanović i naglašava da je šteta za dijete već učinjena, te se boji da će dječaku trebati pomoć da psihički preživi sve u čemu se našao.