Sudsko ročište odgođeno za 8. prosinca

Odgođena odluka o početku suđenja Hernadiju: Uskok iznio dokaze, obrana tražila “time out”

Ana Raić Knežević

USKOK je izložio na četrdesetak stranica dokaze kojima raspolaže protiv optuženog predsjednika uprave MOL-a, zbog čega je obrana zatražila dodatni rok za očitovanje te iznošenje vlastitog stava o tome koje će dokaze na glavnoj raspravi biti potrebno provesti, a koje ne



ZAGREB – Sudsko ročište na kojem je trebala biti donijeta odluka kada će započeti suđenje Zsoltu Hernadiju, odgođeno je do 8. prosinca.


Naime, USKOK je izložio na četrdesetak stranica dokaze kojima raspolaže protiv optuženog predsjednika uprave MOL-a, zbog čega je obrana zatražila dodatni rok za očitovanje te iznošenje vlastitog stava o tome koje će dokaze na glavnoj raspravi biti potrebno provesti, a koje ne.


USKOK teret Hernadija da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu obećao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.




Prema optužnici kao predsjednik Uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu s tadašnjim predsjednikom Vlade Sanaderom »dogovorio je da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina«. Na taj način Hrvatska je MOL-u neosnovano omogućila prevladavajući utjecaj u Ini, smatra USKOK. Tada je dogovoreno i sporno sklapanje Glavnog ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno da Hrvatska preuzme »onaj dio plinskog poslovanja koji stvara gubitke«.


Sanader je kao protuuslugu za primljeni mito, dogovorio izmjene dioničkog ugovora između MOL-a i Ine, znajući da to »nije u interesu Republike Hrvatske«.