Petak, 12. veljače 2016.
Uvik kontra...

Odgođen zakon o obrtu: HNS se protivi ukidanju članarine za obrtničku i gospodarsku komoru

Autor: Bojana Mrvoš Pavić
Objavljeno: 18. listopada 2013. u 8:22

Na pitanje kakav je stav »narodnjaka« o prijedlogu SDP-a da se ukine obvezno članstvo u HOK-u, ministrica Pusić jučer je odgovorila kako to nije bio prijedlog SDP-a već jednog od ministra te će Vlada donijeti zajedničko stajalište.

ZAGREB  Vladajuća se koalicija, po svemu sudeći, ne može dogovoriti ni kad je u pitanju ukidanje obaveznog članstva u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), dok će problema vjerojatno biti i oko eventualnog uvođenja dobrovoljnog članstva u HGK. Iako se na jučerašnjoj sjednici Vlade trebao naći prijedlog izmjena Zakona o obrtu, kojim se predviđa uvođenje dobrovoljnog članstva u HOK-u, u zadnji je tren on povučen.

Prema neslužbenim informacijama, na užem je kabinetu Vlade donošenje zakona odgođeno, pri čemu je HNS-ova ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić stava da članstvo, i u HOK-u, i u HGK, mora ostati obavezno. 

»Očito ćemo još morati razgovarati na užem kabinetu Vlade. Moj prijedlog je da članstvo od 1. srpnja 2014. bude dobrovoljno, ali naravno da na tome nećemo lomiti koaliciju s HNS-om koji je, izgleda, protiv toga. To me iznenadilo jer prvo smo dobili mišljenje da na to nemaju prigovor. HNS je inače protiv bilo kakvog poreznog opterećenja i u medijima su dosta agilni kad se to treba komentirati. Zato mi nije jasno zbog čega traže da ostane obavezno članstvo za HOK«, kazao je jučer uoči sjednice Vlade ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, u čijem se ministarstvu neslužbeno može čuti da on sigurno neće odustati od ukidanja obavezne članarine u HOK-u, i od predlaganja istog za HGK ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku.

 
Prije točno mjesec dana ministarstvo Vesne Pusić, može se neslužbeno čuti, očitovalo se o prijedlogu Zakona o obrtu bez ikakvih primjedbi, dok je Ministarstvo gospodarstva imalo samo jedan prigovor, nevezan uz ovo pitanje. 

Na pitanje kakav je stav »narodnjaka« o prijedlogu SDP-a da se ukine obvezno članstvo u HOK-u, ministrica Pusić jučer je odgovorila kako to nije bio prijedlog SDP-a već jednog od ministra te će Vlada donijeti zajedničko stajalište.

»Unutar jedne i druge stranke ima različitog mišljenja, ali ide se u pravcu jedne, recimo umjerene odluke, a kad je definitivno usuglasimo, bit ćete upoznati«, dodala je.

SDP-ov ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić smatra pak kako obvezu plaćanja članstva HOK-u u bliskoj budućnosti treba ukinuti.

Komentari

12
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • nightlooser
  nightlooser   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 18:21

  osim komore ukinuti šume, vode, zampove, hrt pretplatu ... ukinuti na kraju i HNS ... mada mi se čini da je ovo poslijednje najvjerojatnije ...

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 12:23

  HNS je još jednom po tko zna koji put pokazao da je stranka koju - zajedno s komorskim doprinosima i samom komorom (jednom i drugom) - treba ukinut. Dok šteta ne bude veća ...

  Iako nema dvojbe da bi Vesnica najradije da se doprinos uplaćuje u privrednu, a ne gospodarsku komoru. Naravno, u Beogradu ...

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 12:23

  HNS je još jednom po tko zna koji put pokazao da je stranka koju - zajedno s komorskim doprinosima i samom komorom (jednom i drugom) - treba ukinut. Dok šteta ne bude veća ...

  Iako nema dvojbe da bi Vesnica najradije da se doprinos uplaćuje u privrednu, a ne gospodarsku komoru. Naravno, u Beogradu ...

 • svojnasvome
  svojnasvome   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 11:28

  ukinuti Gospodarsku Komoru, POTPISUJEM!

 • dkrzak
  dkrzak   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 11:15

  I još, mislim da bi trebalo ukinuti obvezu plaćanja članarine!

 • dkrzak
  dkrzak   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 11:15

  @Purger

  Gosp. Čačiću bi rasla podrška iz istih razloga koji dižu popularnost gosp. Liniću. Ne mogu baš dobro analizirati koji su to razlozi, možda su isti na vlast doveli Adolfa Hitlera. Gđ. Pusić bi "potpisala pakt s vragom", samo da joj se ne smanji utjecaj i standard...

 • zobravel
  zobravel   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 10:38

  A zašto ta članarina ne bi mogla biti na dobrovoljnoj bazi?! Evo, moj muž je obrtnik već više od 20 godina, uredno je uvijek plaćao tu članarinu, a da mu do dana današnjeg nije jasno zašto je plaća. Tko zna koliko mu je ta članarina izbila love iz džepa, a nikakve, ali baš NIKAKVE koristi on od te Obrtničke komore nikad nije imao. U svih ovih 20 i kusur godina! Kad god bi joj se obratio zbog nekog problema, ili mu nisu odgovorili, ili, ako su mu odgovorili, onda je to bio paušalni odgovor, bez ikakvog konkretnog poteza ili pomoći. Zaista tu članarinu treba prebaciti iz obavezne u dobrovoljnu kategoriju! A gosp. Vrdoljak se po svom ponašanju nimalo ne razlikuje od kolege mu Čačića! Pun sebe, pun arogancije i pun samouvjerenosti. Mogla bih reći da je Čačić, čak, u prednosti pref gosp. Vrdoljakom - jest da je bio arogantan, ali je znao znanje. Za razliku od gosp. Vrdoljaka!

  • Purger
   Purger   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 11:14

   Ista priča sa mojim roditeljima.
   Mali obrt, posao ide kako ide, ali članarina se mora plaćati.
   Korist = 0.
   A sada, naši 'Liberali' traže zadržavanje obvezne članarine...

   Što se tiče Čačića, što je on točno znao?
   Da je znao za sebe, svoj građevinski lobi i HNS-ove stranačke dužnosnike - to zaista je.

 • Zdravko Dren
  Zdravko Dren   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 10:12

  Evo vam HGK 32 milje otišlo ekipi pa vi i dalje tjerajte raju da im plaća članarinu.Grade palače i troše nezarađei novac.Gospođo Pusić vi ste pametna žena nedajte da vas budale vuku za nos.

 • Coolguy
  Coolguy   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 9:59

  Ustav RH, članak 43: Svakom se jamči pravo na slobodno udruživanje radi zaštite nji­hovih probitaka ili zauzimanja za socijalna, gospodarska, po­litička, nacionalna, kulturna ili druga uvjerenja i ciljeve... itd. Isto jamstvo nalazi se i u Euro konvenciji (članak 11). Sukladno navedenim jamstvima zakon o obrtničkoj komori je protivan Ustavu (jednako vrijedi i za HGK). Samo je pitanje dana kad će netko konačno postaviti pitanje ustavnosti prisilne članarine u bilo kakvoj udruzi i slijedom toga tražiti povrat svih prisilom uplaćenih "članarina".

  "ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (je) stava da članstvo, i u HOK-u, i u HGK, mora ostati obavezno" Ova izjava samo dokazuje koliko je HNS-u poznato što sve piše u Ustavu RH. Sljedom te izjave treba pokrenuti postupak za ukidanje HNS-s radi narušavanja pravnog poretka RH.

 • dkrzak
  dkrzak   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 8:43

  Je, obvezatna članarina da imaju dost' novcih za svoje potrebe. Neka ukinu članarinu, neka se izlože tržištu kao i drugi, pa nek' onda popuju o konkurentnosti. A HNS štiti komore kao sinekure u koje će postavljati zaslužne članove. Jedva čekam da se gosp. Čačić vrati (a ne volim ga baš), samo da makne ovu prijetvornu grabežljivicu gđ. Vesnu Pusić prof. s političke scene. On bi, vjerujem, bio za dobrovoljno članstvo.
  Živio drug Maras i ukidanje članarine HGK!

  • Purger
   Purger   Objavljeno: 18. listopada 2013. u 11:04

   Uglavnom se slažem sa Vama.

   Zašto mislite da bi Čačić bio za dobrovoljno članstvo?
   Nikada nije rekao ni riječi o tome.
   On je tipični predstavnik jednog lobija (građevinskog) i lako bi se dogovorio sa drugim lobijem. (komorskim).

   Iskreno se nadam da će se posvetiti pecanju a ne politici