Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4n
Sutra: 19° 20° 3
24. lipnja 2018.
Uvik kontra...

Odgođen zakon o obrtu: HNS se protivi ukidanju članarine za obrtničku i gospodarsku komoru

Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2013. u 8:22 2013-10-18T08:22:00+02:00

Na pitanje kakav je stav »narodnjaka« o prijedlogu SDP-a da se ukine obvezno članstvo u HOK-u, ministrica Pusić jučer je odgovorila kako to nije bio prijedlog SDP-a već jednog od ministra te će Vlada donijeti zajedničko stajalište.

ZAGREB Vladajuća se koalicija, po svemu sudeći, ne može dogovoriti ni kad je u pitanju ukidanje obaveznog članstva u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), dok će problema vjerojatno biti i oko eventualnog uvođenja dobrovoljnog članstva u HGK. Iako se na jučerašnjoj sjednici Vlade trebao naći prijedlog izmjena Zakona o obrtu, kojim se predviđa uvođenje dobrovoljnog članstva u HOK-u, u zadnji je tren on povučen.

Prema neslužbenim informacijama, na užem je kabinetu Vlade donošenje zakona odgođeno, pri čemu je HNS-ova ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić stava da članstvo, i u HOK-u, i u HGK, mora ostati obavezno. 

»Očito ćemo još morati razgovarati na užem kabinetu Vlade. Moj prijedlog je da članstvo od 1. srpnja 2014. bude dobrovoljno, ali naravno da na tome nećemo lomiti koaliciju s HNS-om koji je, izgleda, protiv toga. To me iznenadilo jer prvo smo dobili mišljenje da na to nemaju prigovor. HNS je inače protiv bilo kakvog poreznog opterećenja i u medijima su dosta agilni kad se to treba komentirati. Zato mi nije jasno zbog čega traže da ostane obavezno članstvo za HOK«, kazao je jučer uoči sjednice Vlade ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, u čijem se ministarstvu neslužbeno može čuti da on sigurno neće odustati od ukidanja obavezne članarine u HOK-u, i od predlaganja istog za HGK ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku.

 
Prije točno mjesec dana ministarstvo Vesne Pusić, može se neslužbeno čuti, očitovalo se o prijedlogu Zakona o obrtu bez ikakvih primjedbi, dok je Ministarstvo gospodarstva imalo samo jedan prigovor, nevezan uz ovo pitanje. 

Na pitanje kakav je stav »narodnjaka« o prijedlogu SDP-a da se ukine obvezno članstvo u HOK-u, ministrica Pusić jučer je odgovorila kako to nije bio prijedlog SDP-a već jednog od ministra te će Vlada donijeti zajedničko stajalište.

»Unutar jedne i druge stranke ima različitog mišljenja, ali ide se u pravcu jedne, recimo umjerene odluke, a kad je definitivno usuglasimo, bit ćete upoznati«, dodala je.

SDP-ov ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić smatra pak kako obvezu plaćanja članstva HOK-u u bliskoj budućnosti treba ukinuti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka