Sabor

Odbor za zdravstvo: Nužno donošenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Zloćudne bolesti na drugom su mjestu po smrtnosti s udjelom od 28 posto, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, no obolijevanje od raka sve je češće te predstavlja ozbiljan javno-zdravstveni problem«, upozorio je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner



ZAGREB Saborski Odbor za zdravstvo raspravljao je u srijedu o Nacionalnom planu za borbu protiv zloćudnih bolesti, koji bi trebao biti donesen u idućih šest mjeseci, s ciljem unaprjeđenja kliničke prakse u zbrinjavanju oboljelih od raka, definiranja mreže onkoloških centara i djelatnika te o aktivnostima koje su potrebne da bi se u idućih 20 godina smanjila pojavnosti i smrtnost od zloćudnih bolesti.


Od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj danas umire svaki četvrti građanin, u 2014. tako je umrlo 14.000 ljudi, no broj novoboljelih i dalje je porastu, istaknuto je na tematskoj raspravi Odbora za zdravstvo u kojoj su sudjelovali, uz članove odbora i ministar zdravlja Dario Nakić, predstavnici onkoloških klinika, udruga pacijenata i drugi.


»Zloćudne bolesti na drugom su mjestu po smrtnosti s udjelom od 28 posto, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, no obolijevanje od raka sve je češće te predstavlja ozbiljan javno-zdravstveni problem«, upozorio je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.




Ministar zdravlja Dario Nakić ocijenio je kako dosad nismo imali jasno izraženu strategiju nacionalne borbe protiv raka koja je nužna jer sve više ljudi obolijeva i umire od raka.


»Ne mogu reći da postižemo loše rezultate, međutim, nažalost bolest se često otkriva u kasnoj fazi tako da rezultati liječenja nisu toliko uspješni. Morat će se u sve više uključiti preventivni programi, zavodi za javno zdravstvo u svim županijama, ali i sva onkološka društva«, rekao je Nakić.


Što se tiče dostupnosti onkoloških lijekova kaže kako je potrebno sve prvo racionalizirati da bi oni kojima je potrebno liječenje to liječenje i dobili. »Bit ćemo usmjereni k tome da bolesnici koji imaju maligne bolesti na vrijeme dobiju terapiju koja im treba«, kazao je Nakić.


Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Split Eduard Vrdoljak kaže kako valja »pogledati istini u oči i pokušati napraviti iskorak«, kroz edukaciju i prevenciju, ranu detekciju raka te bolje liječenje i organizaciju sustava.


»U Hrvatskoj kasno dijagnosticiramo tumore i to loše tumore. Dok u svijetu u muškaraca dominira rak prostate koji je visoko izlječiv, kod nas dominira rak pluća koji je slabo izlječiv. Dok u SAD metastatsku bolest prostate kod dijagnosticiranja ima četiri posto muškaraca, u Hrvatskoj ima 20 posto. U Hrvatskoj se u liječenje investira 1500 dolara po stanovniku a u Americi 6500. Dakle, moramo se skupiti zajedno i pokušati bolje organizirati jer mislim da s istim novcima možemo napraviti više» , rekao je Vrdoljak.


Bivši ministar zdravlja Siniša Varga slaže se da je potrebno donijeti Nacionalni plan za borbu protiv malignih bolesti jer sve razvijene zemlje imaju strategije za borbu protiv zloćudnih bolesti.


»U mom mandatu je veliki broj onkoloških lijekova uvršten na Listu lijekova HZZO-a koji su prije bili nedostupni, a to je bilo moguće zahvaljujući izlasku HZZO-a iz Riznice i novom modelu ugovaranja s bolnicama, zbog čega smo to mogli financirati. Sada je velika odgovornost na ministru Nakiću da nastavi taj trend«, rekao je Varga.


S obzirom na Nakićeve najave o promjeni strukture bolničkog sustava, gdje bi postojao samo jedan nacionalni centar dok bi ostali bili subregionalni i regionalni, Varga smatra kako treba zadržati regionalnu rasprostranjenost vrhunske medicine jer Split, Osijek i Rijeka ne zavređuju da imaju zdravstvenu zaštitu ispod nacionalne.