Formiranje Vlade

Odbor za Ustav i Poslovnik iskazao povjerenje Kuščeviću za ministra uprave

Hina

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Premijer Andrej Plenković istaknuo je na Odboru kako Kuščević ima sve reference za ministra uprave. Kuščević je pravnik, izabran je u saziv ovog Sabora, obavljao je dužnost ministra u ovoj i prošloj Vladi, a bio je i vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije te načelnik općine Nerežišće, podsjetio je



ZAGREB Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik i politički sustav u petak je iskazao povjerenje kandidatu za ministra uprave Lovri Kuščeviću (HDZ), koji je dosad obavljao funkciju ministra graditeljstva i prostornog uređenja, uz sedam glasova za, dva SDP-ova protiv i jedan Mostov suzdržan.


 Premijer Andrej Plenković istaknuo je na Odboru kako Kuščević ima sve reference za ministra uprave. Kuščević je pravnik, izabran je u saziv ovog Sabora, obavljao je dužnost ministra u ovoj i prošloj Vladi, a bio je i vijećnik u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije te načelnik općine Nerežišće, podsjetio je.


 »Lovro Kuščević ima sve reference da radi na provedbi programa Vlade i traži najbolja rješenja u partnerstvu sa županijama, gradovima i općinama koja će pridonjeti njihovom boljem funkcioniranju«, kazao je Plenković.




 Dodao je kako od njega očekuje da nastavi rad na reformi i modernizaciji državne uprave, jednoj od glavnih zadaća ove Vlade.


 Kuščević je poručio da će raditi na modernizaciji i učinkovitijem radu uprave. Ističe i da će se ići u smjeru decentralizacije lokalne samouprave, a najavio je i moguće izmjene Zakona o izborima, posebice u svijetlu dvoje parlamentarnih izbora u godinu dana.


 Odgovarajući na upit Arsena Bauka (SDP) o spomen pločama s pozdravom »Za dom spremni« Kuščević je osudio svaki totalitarni režim ma kako se on zvao i kazao da neće dopustiti govor mržnje na bilo koji način.


U tom smislu, smatra da treba revidirati zakon koji dopušta registriranje udruga s takvim nazivima.


 Što se tiče dvojezičnih ploča u Vukovaru, kazao je, treba u Vukovaru poticati dijalog i zajedništvo, te raditi na povezivanju naroda i manjina, a ne razjedinjavanju.


 Na SDP-ovu interpelaciju o zlouporabi pozdrava »Za dom spremni« odgovorit će što se tiče ministarstva u roku 10-ak dana, kazao je odgovarajući na upit Peđe Grbina (SDP).


 Bauka je zanimao i njegov stav o Zakonu o životnom partnerstvu, na što je Kuščević odgovorio da ne zna detalje, ali kako smatra da svaki zakon može biti bolji. »Moj je osobnim stav prema LGBT zajednicama ili bilo kakvim seksualnim orjentacijama, vjerskim, nacionalnim – nemam nikakve predrasude. Ljude cijenim po njihovo radu i odnosu prema drugim ljudima i neću dopustiti diskriminaciju po nijednoj osnovi«, kazao je.


 Grbin je prigovorio zašto se na Odboru za Ustav i Poslovnik ne raspravlja također o kandidatu za potpredsjednika Vlade Predragu Štromaru, tražeći dopunu dnevnog reda.


 Funkcija potpredsjednika Vlade je puno šira od funkcije ministra i njegova djelokruga rada i zato o tome treba raspravljati na najznačajnijem radnom tijelu Sabora, nadovezao se Orsat Miljenić (SDP).


 »Nema potrebe raspravljati i o potpredsjedniku Vlade. Nije naznačeno za koji će dio vladinog resora imati Štromar«, odgovorio mu je Branko Bačić (HDZ), dodavši da će se o tome govoriti na Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo na kojem će biti rasprave o njegovoj kandidaturi za ministra graditeljstva.


 Povukao je paralelu s imenovanjem Martine Dalić za potpredsjednicu Vlade, istaknuvši da ni tada nije bio rasprave na Odboru za Ustav i Poslovnik.


 Predsjedavajući Robert Podolnjak (Most) je zaključio je da je to može biti predmet budućeg rada na Poslovniku Sabora.