Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. rujna 2019.
Mizeran interes

Odaziv manjinskim izborima niti pet posto

Odaziv manjinskim izborima niti pet posto
Odaziv manjinskim izborima niti pet posto
Autor:
Objavljeno: 31. svibanj 2015. u 14:23 2015-05-31T14:23:17+02:00

ZAGREB – Birači, pripadnici 19 nacionalnih manjina koje u nedjelju biraju svoje predstavnike i članove manjinskih vijeća, pokazali su slab interes za izbore – prijepodne ih je na birališta izašlo niti pet posto (4,94), objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Pravo biranja manjinskih vijeća ima oko 280 tisuća birača, svoje predstavnike može birati njih oko 25 tisuća, toliko je, naime, birača upisano u popise za nedjeljne izbore.

Pravo biranja imaju građani, pripadnici manjine za čija su vijeća i predstavnike izbori raspisani, uvjet je da imaju prebivalište u županiji, gradu ili općini gdje se izbori provode.

Manjinski izbori u nedjelju se održavaju u svim županijama te u oko 200 gradova i općina, bira se 288 vijeća i 173 manjinska predstavnika.

Mjereno u postotcima, najveće zanimanje za izbor pokazali su birači, pripadnici mađarske manjine, za članove vijeća gradova glasovalo ih je 18, 5 posto, za predstavnike 25, 6 posto. U apsolutnim brojkama, od oko dvije tisuće birača koji mogu birati članove vijeća do podneva je biralo njih 366. Predstavnike je moglo birati 614, a učinilo je to njih 157.

U Zagrebu, gdje svoja vijeća bira devet manjina, najbolji odaziv, mjeri li se u postotcima, ima romska manjina, uzimaju li se u obzir apsolutne brojke, najviše je izašlo pripadnika bošnjačke manjine (173), potom srpske (166), pa romske (165).

Nedjeljni izbori četvrti su manjinski izbore, sve dosadašnje pratio je slab odaziv.

Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1, 5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

Manjinska vijeća savjetodavna su tijela čiji se smisao ogleda u zauzimanju za poboljšanje statusa nacionalne manjine na područjima, među ostalim, kulture i obrazovanja.

Sljedeće podatke o izlaznosti DIP ce objaviti u 17 sati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.