Sukob u HDZ-u

Odakle Kovaču da je “Plenković 90-ih bio protiv Tuđmana”? Slično je prije dva mjeseca govorio i Milanović

Dražen Ciglenečki

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Stalno pozivanje na predsjednika Tuđmana podsjeća me na čovjeka koji je u kasnijim životnim godinama otkrio vjeru i onda se cijelo vrijeme na nju poziva. Imao sam privilegij raditi u Uredu predsjednika Tuđmana, a gospodin Plenković u to je vrijeme bio zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i aktivan kritičar politike Franje Tuđman, izjavio je Miro Kovač



Kakvi bi to bili izbori u HDZ-u kad kandidati za najviše stranačke dužnosti ne bi pričali o Franji Tuđmanu. Prvi predsjednik HDZ-a bio je jučer značajna tema u polemici Andreja Plenkovića i Mire Kovača. Krenulo je tako da je Plenković pozvao svoje protivnike u stranci da se izjasne o tome jesu li za suradnju s nacionalnim manjinama, poručujući im odmah da ako to nisu, nemaju veze s Tuđanovom politikom, a Kovač je premijeru uzvratio da je on taj koji je devedesetih godina bio protiv predsjednika Republike i HDZ-a. Kovač nije ponudio argumente za tu tvrdnju, ali ona se poklapa s izjavama izabranog predsjednika Zorana Milanovića iz nedavne kampanje, tijekom koje je govorio da Plenković zapravo ima izrazito negativno mišljenje o Tuđmanu.


– Želim danas od mojih oponenata u HDZ-u čuti, neka to jasno kažu cijeloj hrvatskoj javnosti, imaju li problem surađivati s nacionalnim manjinama? Ako imaju, onda oni nemaju nikakve veze s politikom predsjednika Franje Tuđmana, niti imaju veze s onim što je HDZ radio u prošlom desetljeću, rekao je novinarima Plenković.


Suradnja s manjinama


On često u pomoć poziva pokojnog Tuđmana i objašnjava da je HDZ ideološko-politički pozicionirao upravo tamo gdje je to utemeljitelj stranke htio. Ali, Kovača nije baš tako lako diskvalificirati kao nepoznavatelja politike Franje Tuđmana, budući da je drugu polovicu devedesetih proveo radeći u njegovom Uredu.




– Ja bih kao predsjednik Vlade surađivao sa svim manjinama. Imamo Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, a ovo stalno pozivanje na predsjednika Tuđmana podsjeća me na čovjeka koji je u kasnijim životnim godinama otkrio vjeru i onda se cijelo vrijeme na nju poziva. Mislim da je to malo pretjerano, možda je u pitanju i grižnja savjesti. Imao sam privilegij raditi u Uredu predsjednika Tuđmana, tamo sam započeo svoj radni vijek, a gospodin Plenković u to je vrijeme bio zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova i aktivan kritičar politike Franje Tuđman, izjavio je Kovač.


Jučer nije otkrio kako zna što je tih godina Plenković mislio o Tuđmanu, ali do izbora predsjednika HDZ-a još je više od mjesec dana, a možda će biti i televizijskih debata kandidata za predsjednika HDZ-a. No, nije Kovač prvi koji problematizira Plenkovićev odnos prema Tuđmanu. Milanović je to učinio prije dva mjeseca, nazivajući Plenkovića »novoprobuđenim i novopečenim štovateljem Franje Tuđmana«.


Milanovićeva provokacija


– To je neiskreno. Znam tko je Plenković, on o Tuđmanu ima najgore moguće mišljenje, lošije nego ja, kazao je Milanović jednom prilikom u svojoj predizbornoj kampanji. Nekoliko dana nakon toga još je malo zapaprio Plenkoviću.



Plenkovićev kandidatski tim čvrsto je strukturiran, točno se zna koga sve on podržava u natjecanju za dužnosti zamjenika i četvero potpredsjednika stranke i oni nastupaju usklađeno. Na drugoj strani, kao Opcija za promjene javljaju se samo Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Stier. Tako je i na njihovoj web stranici – Pobjednički put. Ali, na njoj se mogu i preuzeti obrasci za prikupljanje potpisa za potpredsjedničke kandidature Milijana Brkića, Tomislava Tolušića i Petra Škorića, koji su po njih u ponedjeljak došli u sjedište HDZ-a svaki za sebe. Jesu li onda Brkić, Tolušić i Škorić, koji su također protivnici Plenkovića, dio Opcije za promjene? Kovač nam nije izričito odgovorio na to pitanje.


– Mi smo najavili da smo otvoreni za sve koji podržavaju promjene u HDZ-u, rekao nam je Kovač.



– Znam ga godinama i znam što je govorio o Tuđmanu, kakav je bio njegov stav. Bolje mu je da šutim. Jeste li čuli što sam rekao, bolje mu je da šutim, izjavio je Milanović gostujući u HTV-ovoj emisiji »Nedjeljom u 2«. Dakle, Milanović bi, po svemu sudeći, mogao nešto detaljnije reći o ovoj temi, kad bi to htio.


Plenkovića su pogodile te njegove provokacije. Tvrdio je da Milanović laže i žalio se da te teze predsjedničkog kandidata SDP-a preuzima hrvatska desnica i onda ih koristi protiv njega. Plenković je jučer i negirao da su, kao što ovih dana ističu Miro Kovač i Davor Stier, nakon raskida koalicije s Mostom najbolja opcija za HDZ bili prijevremeni parlamentarni izbori, a ne koalicija s HNS-om.


Opširno je u prvom licu opisivao poteze što ih je povlačio kako bi očuvao Vladu i osigurao gospodarsku stabilnost, a čega ne bi bilo u slučaju prijevremenih izbora.


– Plenković opet govori, ja sam odlučio, ja sam odlučio, ja sam odluku donio, osobno sam donio odluku, e u tome je stvar. Neće više tako biti u HDZ-u. Rekao je da je on odlučio raskinuti koaliciju s Mostom i otpustiti njihove ministre, to u Vladi nitko nije znao, a nije ni u HDZ-u. Tek je naknadno išao legitimirati tu odluku. Nakon unutarstranačkih izbora promijenit ćemo način funkcioniranja, zaključio je Kovač.