Dokument dijaloga

Od dragulja humanosti do duha kompromisa: Stručnjaci o zaključku Vijeća za prošlost, Za dom spremni i petokraci

Zdenko Duka

Sanjin STRUKIC/PIXSELL

Sanjin STRUKIC/PIXSELL

Sanja Barić dokument čak naziva »majstorijom mogućeg u nemogućim uvjetima«, dok Branko Smerdel kaže: »Ne može se nešto istovremeno proglasiti neustavnim i ustavnim, ništa ne može istovremeno biti i zabranjeno i dozvoljeno« 



 Odmah po objavljivanju tzv. Dokumenta dijaloga koji je izradilo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, dosta je reakcija i ustavnopravnih stručnjaka i političara. Kako se i očekivalo, preporuke Vijeća izazvale su podijeljena mišljenja u javnosti. Ponajviše se komentira preporuka da se pozdrav »Za dom spremni«, koji je suprotan Ustavu, može koristiti u komemorativne svrhe uz prethodno dopuštenje.


Kvalitetan dokument


Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na svom Facebook profilu moli sve zainteresirane da ne stvaraju mišljenja, komentiraju ili dovode u pitanje konačni dokument, dok ga ne pročitaju. Ona ga opisuje kao »rijetko viđeni kvalitetan dokument, rijetko kvalitetnog sadržaja, teksta i konteksta«.


– Neobično rješenje, koje zovemo »službena tolerancija inače neustavne prakse« ustavnopravno je dozvoljeno, upravo zbog iznimno uskog i vrlo preciznog dosega. (Ne, nema učlanjenja u HOS kao »škuže« za korištenje neustavnog pozdrava… ni sličnih bedastoća koje se spominju u javnosti), piše Sanja Barić.




Ona navodi da su mediji zanemarili da je ukazano na potrebu širokog građanskog obrazovanja, u smislu upoznavanja s Ustavom i njegovim temeljnim postulatima i na potrebu široke edukacije sudbenih i upravnih tijela radi kvalitetne i ispravne primjene Ustava RH. Isto tako, iznad svega, ukazano je na nespornu potrebu i nesporan ustavni zahtjev demokratizacije političkih stranaka, ističe u svojoj objavi Sanja Barić pa dokument čak naziva »draguljem humanosti i majstorija mogućeg u nemogućim uvjetima«.


No, drukčije misli stručnjak za ustavno pravo i šef katedre na zagrebačkom Pravnom fakultetu Branko Smerdel koji je za Hinu komentirao da je dokument Vijeća produciran u duhu kompromisa »može i ovako i onako« te da nije riješio ništa.


– Ne može se nešto istovremeno proglasiti neustavnim i ustavnim, ništa ne može istovremeno biti i zabranjeno i dopušteno, niti zakonodavac niti sud niti Vlade ne mogu prosuđivati kada bi se neka norma Ustava primijenila, a kada se ne bi, rekao je Smerdel.


S obzirom na podijeljenost koju je do sada izazvao, Smerdel smatra da će vrlo brzo doći do reakcije izvana i da ćemo se opet naći u nevolji s time.



Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako Vijeće nije riješilo problem, već je zakompliciralo situaciju te da bolje da nisu napravili ništa nego ovo.


– Ove neobvezujuće preporuke unijet će zabunu, i kod policije i kod sudaca da je ustaški pozdrav neustavan. Pa tako već večeras gledamo HOS-ovo znamenje i grb ispred jednog televizijskog voditelja, a sutra na stadionima kad netko dođe s istim pozdravom može reći da pozdravlja poginule pripadnike HOS-a. Ovo je štetno za ustavnopravni poredak RH, štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima, rekao je on. Pupovac je kazao da će o tome razgovarati i s Plenkovićem i s drugim instancama ne samo predstavnici srpske zajednice već i predstavnici drugih naroda.


– Mi na to ne možemo gledati pozitivno već sa zabrinutošću i sa strepnjom, kazao je Pupovac.



Jasno razgraničenje


Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar (HNS) rekao je da HNS, kao i uvijek, ima negativan stav o pozdravu »Za dom spremni« i podržava činjenicu koju je utvrdilo Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima – da je pozdrav neustavan.


O prijedlogu da se pozdrav ZDS ipak koristi u pojedinim situacijama, Štromar je rekao kako je to »tek prijedlog o kojem će se još raspravljati«. »HNS je istoga stajališta, da takav pozdrav u javnosti nije dobrodošao«, kazao je on.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, upitana za preporuke Vijeća oko pozdrava »Za dom spremni«, rekla je kako misli da tu »ništa nije nakaradno« te istaknula kako su godinu dana ozbiljni stručnjaci na tome radili.


»Vrijeme je da u Hrvatskoj počnemo rješavati probleme«, rekla je i najavila da će detaljno sve proučiti jer će se u jednom dijelu to ticati i njezina resora.


Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je kako mu je »drago da je jasno napravljeno razgraničenje i da je HOS istaknut kao legitimna vojna postrojba iz Domovinskog rata koja nema nikakve veze s ustaškim pokretom«.


Ministar zdravstva Milan Kujundžić pak misli da preporuke svatko tumači onako kako hoće.


I iznimke protuustavne


– Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću donijelo je odluku, koja izgleda otprilike kao da u zakonu kažemo da se automobil može voziti uz ograničenje alkohola u krvi od 0,5 promila. A onda, u zakonu kažemo i da postoje iznimke: recimo za Martinje se može voziti i s više ili pak u dijelovima zemlje gdje se tradicionalno proizvodi vino, i tamo se može imati veći postotak alkohola u krvi, komentirala je zaključke Vijeća zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš.


Nezavisni saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović ocijenio je da su preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima nedovršeni materijal i kompilacija mišljenja koja ne obvezuje nikoga. Za njega je to vrsta intelektualnog nedonoščeta koje je pretenciozno nazvano dokumentom dijaloga. U preambuli jasno piše da ne stoje iza njega ni svi članovi Vijeća i da se svaki član Vijeća ima pravo ograditi od bilo kojeg dijela sadržaja, rekao je Hasanbegović.


– Kako se ZDS, koji je protuustavan, može »iznimno koristiti«?! Ako je protuustavno, onda je protuustavno i nikakve iznimke se ne mogu tolerirati, zato što su i iznimke protuustavne«, napisala je Jadranka Kosor na Twitteru.


Još jučer Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, ustvrdio je da je Vijeće donijelo »sramotan zaključak kojim je ustaški pozdrav ‘Za Dom spremni’ postao dopustiv u iznimnim situacijama«.