Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Dva tjedna ranije

Od danas sezonske cijene cestarina. Premijer kaže da će to pomoći smanjenju duga cestarskog sektora

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 15. lipanj 2018. u 13:14 2018-06-15T13:14:00+02:00

Plenković je na konvenciji Hrvatskih izvoznika kazao je kako je to »odluka u skladu sa sezonom i našim ciljem da na što učinkovitiji način rješavamo velike dugove koje imamo u cestarskom sektoru«

ZAGREB Predsjednik Vlade Andrej Plenković je ocijenio da je sezonsko podizanje cijene cestarina dobra odluka, koja će pomoći otplati dugova cestarskog sektora i budućem održivom funkcioniranju autocesta.

Komentirajući na upit novinara sezonsko podizanje cestarina dva tjedna ranije nego prošle godine, Plenković je na konvenciji Hrvatskih izvoznika kazao je kako je to »odluka u skladu sa sezonom i našim ciljem da na što učinkovitiji način rješavamo velike dugove koje imamo u cestarskom sektoru«.

Napomenuo je da je Vlada »pametnim refinanciranjem duga cestarskog sektora« prvo učinila dospijeće duga linearnim, a potom uštedjela 50 milijuna eura godišnje te da »u kontekstu intenzivnijeg prometa na autocestama tijekom turističke sezone ubrzano smanjujemo taj dug«.

»Mislim da je to odluka koja je dugoročno dobra za održivost funkcioniranja hrvatskih autocesta, bez monetizacije«, rekao je Plenković.

Od 15. lipnja do 14. rujna primjenjuju se sezonske, 10 posto više cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ.

Sezonske se cijene ove se godine, osim za prvu skupinu, uvode i za drugu skupinu vozila. To znači da će više cijene cestarine u ta tri mjeseca plaćati vozila koja čine I.A, I. i II. skupinu odnosno motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi, za koja iz HAC-a kažu i da u ukupnom prometu vozila imaju najveći udio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka