Vansezonske cijene

Od Rijeke do Zagreba opet za 70 kuna, Krčki most 35 kuna

Darko Pajić



Nakon sezonskih cijena koje su bile na snazi od 1. srpnja do 30. rujna i odnosile se na motocikle i osobna vozila, od 1. listopada, odnosno od ponoći u noći sa subote na nedjelju, na svim autocestama u Hrvatskoj ponovo se uvode vansezonske cestarine, koje su za 10 posto jeftinije.


Tako će za osobne automobile cestarina od Rijeke do Zagreba ponovo iznositi 70 kuna, a od Zagreba do Splita (Dugopolje) 181 kunu. Mostarina na Krčkom mostu od sutra će koštati 35 kuna, a cijena u sezoni bila je 39 kuna.


Kako se navodi u priopćenju tvrtke Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine, zbog sezonskog poskupljenja nije došlo do pada prometa na autocestama, a ukupno je u prvih 8 mjeseci ove godine broj vozila na autocestama porastao za 5,58 posto. Zbog većih sezonskih cijena bilježi se još veći trend rasta prihoda za 13,6 posto od naplaćene cestarine.




Mjera je uvedena radi otplate dijela dugova autocestovnog sektora, odnosno u cilju povećanja likvidnosti i otplate dijela kredita iz vlastitih sredstava.