Svjedočenje Nikole Jamana

Obrat na novom suđenju. Svjedok sada tvrdi: ‘Ranije sam lagao da zaštitim Branimira Glavaša’

P. N.

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Istina o Glavašu će se doznati kad ja umrem, kad izađu moje dvije knjige. On je obični.... da ne kažem... mafijaš. Čovjek koji samo misli o sebi i narcisoidna osoba, dodao je Jaman



Na današnjem nastavku suđenja za ratni zločin i slučajeve “Selotejp” i “Garaža” Branimiru Glavašu svjedočio je Nikola Jaman. Ponovljeno suđenje počelo je u lipnju, nakon što je prethodno osuđujuću presudu Glavašu ukinuo Ustavni sud.


Sutkinja Tanja Pavelin Borzić kazala je Jamanu da se njegovo svjedočenje odnosi na događaje od 12. srpnja 91. i 31. kolovoza 91. te ga pitala što zna o njima.


– Prvi događaj ne znam na što se odnosi, drugi mislim da mi se slaže datum da se odnosi na Čedu Vučkovića i Petkovića. Ja prihvaćam da sam bio zapovjednik, moj zamjenik je bio Fehir, i meni i njemu i svima nama je zapovjedao Branimir Glavaš. Nakon dogovora s Glavašem išao sam odspavati kako bih mogao navečer voziti za Njemačku. Oko 21.30 sam došao u dvorište Sekretarijata i vidio sam da jedna osoba, obučena u svijetloplavu košulju, leži okrenuto bočno. Vidio sam da oko njega stoji 15-ak osoba, ja nisam htio gledati i otišao sam po papir nakon čega sam, s jednim dečkom kojeg ne želim imenovati, izašao.




Bio je na stepenicama i ja sam ga primio za ruku da ide sa mnom. Stražar mi je rekao – dogodilo se ubojstvo, jedan čovjek je preskočio ogradu od 2 i pol metra i da je pokušao ubiti Glavaša. S tim da moram napomenuti da je Glavaš bio zapovjednik svih tih postrojbi koje smo imali. Ja sam bio zapovjednik, Fehir zamjenik, a Glavaš alfa i omega, to zna cijeli Osijek – kazao je Jaman na sudu, prenosi N1.


Tužitelj je potom Jamana podsjetio da je ranije govorio da Glavaš nije bio u zapovjednoj strukturi, a da sada govori drugačije.


– Tada sam lagao, ali bio sam upozoren da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo – odgovorio je Jaman.


Branimir Glavaš prigovorio je istinitosti iskaza Nikole Jamana. Tvrdi da je iskaz u potpunosti lažan. 


Dvojica su se nakon ročišta dodatno verbalno sukobila ispred zgrade zagrebačkog suda.


– Istina o Glavašu će se doznati kad ja umrem, kad izađu moje dvije knjige. On je obični…. da ne kažem… mafijaš. Čovjek koji samo misli o sebi i narcisoidna osoba, dodao je Jaman.