Događaji iz 1994.

Objavljena knjiga Vladimira Šeksa “Državni udar”

Hina

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / NL arhiva

Šeks opisuje događaje iz prve polovice 1994. godine kad se u političkom životu zemlje događa vrhunac drame koju su  izazvali Josip Manolić i Stjepan Mesić u pokušaju da raskole HDZ te se rasvjetljava stvarni karakter hrvatske politike prema BiH, predstavljena je u četvrtak u Zagrebu



ZAGREB Knjiga Vladimira Šeksa “Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH 2. dio”, u kojem opisuje događaje iz prve polovice 1994. godine kad se u političkom životu zemlje događa vrhunac drame koju su  izazvali Josip Manolić i Stjepan Mesić u pokušaju da raskole HDZ te se rasvjetljava stvarni karakter hrvatske politike prema BiH, predstavljena je u četvrtak u Zagrebu. 


O knjizi su govorili recenzenti Ivan Miškulin i Dinko Čutura, urednik knjige Žarko Ivković te autor.


 Podsjetivši da je knjiga nastavak istoimene Šeksove knjige koja je objavljna u lipnju ove godine, Ivković je rekao da su u njoj opisuju događaji iz prve polovice 1994. godine kada se u političkom životu zemlje događa vrhunac drame koju su izazvali Josip Manolić i Stjepan Mesić u pokušaju da raskole HDZ.




 Istaknuo je i da je tadašnja situacija bila vrlo napeta jer se vodila grčevita bitka za svakog saborskog zastupnika i, kako je rekao, malo je nedostajalo da većinu u Saboru preuzme oporba i ‘urotnici’ na čelu s Mesićem i Manolićem.


 “Da nije bilo hitne Tuđmanove ofanzive i njegovih razgovora s nezadovoljnicima u stranci HDZ bi tada postao oporba i povijest bi otišla nekim drugim putem”, procijenio je.


 


Šeksova knjiga ruši tezu o podjeli BiH i mit o dogovoru u Karađorđevu


 Naglasio je i da je knjiga zasnovana na do sada neobjavljenim transkriptima prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u kojima se otkriva pozadina tih burnih zbivanja te rasvjetljava stvarni karakter hrvatske politike prema BiH. 


 Uz to, rekao je Ivković, Šeks u knjizi donosi i dijelove znanstvenih radova i ekspertiza eminentnih hrvatskih povjesničara i ustavnopravnih stručnjaka kojima je dodatno osnažio svoju osnovnu tezu – da nije bilo nikakva dogovora o podjeli BiH između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.


 Tome je dodano i izdvojeno mišljenje suca Haškog suda Jean-Claude Antonettija o slučaju šestorice Hrvata iz BiH, osuđenih na visoke zatvorske kazne, koji smatra da je na osnovu predočenih dokaza nemoguće tvrditi da je plan o podjeli BiH potekao od Tuđmana te se ne slaže s mišljenjem da su Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu radi obnove Banovine Hrvatske i stvaranja  tzv. Velike Hrvatske. 


 “Ova knjiga ruši tezu o podjeli BiH i mit o dogovoru u Karađorđevu”, naglasio je Ivković.


 No, smatra i da je iluzorno očekivati brzi nestanak mita o Tuđmanu kao djelitelju BiH jer je održavanje toga mita politički interes brojnih skupina i pojedinaca izvan zemlje i u njoj. 


 Da Šeks i u ovoj knjizi vjerno ocrtava dramatično vrijeme u kojem su se ocrtavali budući izgledi života na ovim prostorima i izgrađivali temelji opstojnosti Hrvatske naglasio je i Čutura, rekavši da autor beskompromisno i hrabro svjedoči o prijelomnim događajima hrvatske politike, previranjima, sukobima i razilaženjima koji su prije više od 20 godina možda ispisivali najvažnije stranice hrvatske povijesti i odredili joj smjerove.


 I Čutura ističe da Šeks ovom knjigom još dublje ocrtava prilike koje su mijenjale političku sliku Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata, borbe za samostalnost i opstojnost ali i za perspektivniju budućnost “lišenu dogmi, privatnih interesa i potrošenih mitova”. Miškulin je također naglasio kako Šeks i u ovoj knjizi nastavlja s dobrom praksom da iznimno obimnom dokumentarnom podlogom postigne učinak objektivnosti i neselektivnosti. Pri tome je, kazao je, čitatelj ponovno suočen s nizom izvadaka iz povjerljivih razgovora s vrha hrvatske politike, relevantnih novinskih tekstova i nekoliko važnih stručnih mišljenja.     

Šeks: Tuđman s Miloševićem nije dijelio i razbijao BiH


 Ističući kako knjiga izlazi nedugo prije objavljivanja presude Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu “Prlić i ostali”, Šeks je upozorio da, ako bi bila potvrđena prvostupanjska presuda, ne bi samo bilo osuđeno političko i vojno vodstvo Herceg-Bosne za najteže zločine već i Hrvatska republika Herceg-Bosna koja je bila jedini zaštitnik i štit, s HVO, Hrvatskog naroda u BiH.


 No, istaknuo je, tom presudom bila bi osuđena i hrvatska državna politika, predsjednik Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko, cjelokupni politički i vojni vrh zemlje te sama država Hrvatska.


Naglasio je da ta, kao i prijašnja knjiga, predstavljaju jednu obranu hrvatske državne politike, obranu predsjednika Tuđmana, ministra Šuška i Bobetka.


  Knjigom, rekao je, želi argumentirano dokazati kako je na temelju “iskonstruiranog i lažnog mita” da je Tuđman navodno zajedno sa srbijanskim predsjednikom Miloševićem u Karađorđevu ‘postigao dogovor o podjeli i razbijanju BiH’.


 “Želim dokumentirati da su stvaranje Hrvatske republike Herceg-Bosne i HVO-a bili legitimni i sa stajališta međunarodnog prava…želim dokazati da RH nije agresor u BiH i na BiH “, istaknuo je Šeks.  Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić novinarima je, nakon predstavljanja knjige, kratko rekla da knjiga govori o onom vremenu koje ima reperkusije i na današnjost u Hrvatskoj i BiH.

“Ima nekih dijelova koji su vrlo aktualni za neke odluke i odnose koji postoje još i danas”, kazala je.


Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić izrazio je uvjerenje da će se iz presude Haškog suda šestorici Hrvata iz BiH isključiti bilo kakva odgovornost  prvog  predsjednika Republike Franje Tuđmana, Gojka Šuška i generala Bobetka.


Knjiga (488 str.) objavljena je u izdanju Večernjeg lista.