Istraživači Imperial Collegea

Objavljena je vijest da su Britanci na tragu lijeka protiv prehlade. Naši stručnjaci poprilično su skeptični

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

To nema mnogo smisla s obzirom na to da imamo 200 različitih virusa prehlade, mislim da je to gotovo nemoguće, smatra Vladimir Draženović



ZAGREB Britanski znanstvenici na tragu su lijeku protiv obične prehlade, koji bi već u startu mogao spriječiti širenje različitih vrsta virusa ljudskim organizmom. Ako se pokaže djelotvornim, moglo bi to biti rješenje za brojne viroze, najčešće izazvane rinovirusima i drugim respiratornim virusima koji haraju u jesen i proljeće.


Istraživači londonskog Imperial Collegea u laboratoriju su proizveli lijek koji bi se uzimao inhaliranjem, a ako se primijeni dovoljno rano, mogao bi zaustaviti bilo koji virus prehlade. Ovaj lijek radi na principu liječenja tkiva domaćina, a ne uništenja virusa, jer bi to obzirom na više stotina vrsta virusa koji egzistiraju u prirodi bilo praktički nemoguće. Britanski znanstvenici uspjeli su blokirati ključni protein u tjelesnim stanicama koji virusi obično »otimaju« da bi se umnažali i širili organizmom.


Znanstvenici tvrde da je u laboratoriju lijek djelovao samo nekoliko minuta nakon primjene na stanicama ljudskih pluća, pri čemu se ciljao protein NMT (N-miristiltransferaza), objavio je časopis Nature Chemistry. Taj je enzim potreban svim sojevima virusa prehlade da bi se mogli replicirati.


– Ideja je dati lijek pacijentu čim osjeti simptome prehlade, kako bi se onemogućilo umnažanje i širenje virusa. Čak i kad se prehlada već razvije, simptomi bi joj uz takav lijek bili bitno blaži – objašnjava jedan od znanstvenika – prof. Ed Tate. Novi bi lijek, drže britanski znanstvenici, pomogao osobama koje boluju od astme i obična prehlada znači im ozbiljnu bolest. Za naše virologe, tragati za lijekom protiv prehlade nema previše smisla.

– To nema mnogo smisla, s obzirom na to da imamo 200 različitih virusa prehlade, mislim da je gotovo nemoguće, nešto poput univerzalnog cjepiva protiv gripe – smatra Vladimir Draženović, virusolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Često se, dodaje, pojave takve ideje koje uđu u eksperimentalnu fazu, prikazuju se kao da su blizu otkrića, ali se na kraju pokaže da nije tako. U ovom slučaju, radi se o doista blagoj bolesti koja ne izaziva veće probleme i treba je liječiti simptomatski, snižavanjem temperature, uzimanjem čaja i C-vitamina.


»Imamo druge bolesti koje pogađaju čovječanstvo, koje izazivaju brojne komplikacije, od kojih se umire, kao što je gripa, na primjer. Kod prehlade se to ne događa«, veli Draženović i zaključuje kako bi se znanstvenici trebali baviti pronalaskom cjepiva protiv bolesti koje su opasne, a suvremena medicina za njih nema nikakav lijek.