Mrtvi kapital

Objavljena interaktivna karta napuštenih vojnih objekata u Hrvatskoj

Gabrijela Galić

Neke od tih nekretnina su predane na korištenje Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), neke su predane na upravljanje jedinici lokalne uprave ili samouprave, a neke su još uvijek pod upravom MORH-a i tek trebaju biti predane



ZAGREB – Centar za mirovne studije kao nositelj projekta PINS (Public interest – not saleable / Javni interes – nije na prodaju), objavio je internetsku kartu bivših napuštenih vojnih objekata u Hrvatskoj.


Projekt je provođen tijekom protekle dvije godine uz financijsku podršku EU u sklopu programa IPA 2010. Uz Centar za mirovne studije na projektu su radili Transparency International Mađarska, Transparency International UK, Sveučilište u Zagrebu, Zelena Istra, Eko Zadar i Cenzura Plus.


Interaktivna karta može se vidjeti na stranici http://vojnaimovina.milimap.com.




Na njoj su označene lokacije 231 vojne nekretnine koje je MORH ocijenio neperspektivnima. Označene su crvenim i zelenim zastavicama, pri čemu crvene zastavice označavaju nekretnine koje nemaju točnu lokaciju ili fotografiju. Zelene zastavice označavaju nekretnine kojima su dodijeljene točne koordinate i fotografije. Neke od tih nekretnina su predane na korištenje Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), neke su predane na upravljanje jedinici lokalne uprave ili samouprave, a neke su još uvijek pod upravom MORH-a i tek trebaju biti predane.


U sklopu projekta »Javni interes – nije na prodaju« proučavali su se procesi konverzija vojnih nekretnina koji su započeli samostalnošću Hrvatske, a posebno su odabrani primjeri konverzija u Puli – kompleks Muzil, Zagrebu – bivša Vojna bolnica Vlaška, Zadru – bivša vojarna »Stjepan Radić«, te Visu – vojarne »Samogor«.


Pomoću web stranice sudionici PINS-a žele nastaviti pratiti konverzije vojnih nekretnina i nakon završetka projekta. Tako građani bazu mogu i nadopunjavati, bilo iznošenjem svojih komentara i prijedloga o mogućoj namjeni svake pojedine nekretnine, unošenjem točne lokacije nekretnine, ali i postavljanjem fotografija koje oslikavaju trenutno stanje nekretnina.