Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Znanstvenici o prisilnim migracijama

Objavljen engleski prijevod zbornika o izbjeglicama u Hrvatskoj

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2018. u 18:10 2018-09-19T18:10:03+02:00

Objavljen je engleski prijevod znanstvenog zbornika „Kamp, kolodvor, granica: mikrostudije izbjeglištva u suvremenom hrvatskom kontekstu“ objavljenog prošle godine u Zagrebu, koji su znanstveni recenzenti nazvali „važnim analitičkim dokumentom“ i „nezaobilaznim izvorom za izbjegličku situaciju u Hrvatskoj.

Zbornik istražuje fenomen balkanskog izbjegličkog koridora u kojem je, od rujna 2015. do veljače 2016., kroz Hrvatsku prošlo gotovo sedamsto tisuća izbjeglica.

 

Tekstovi u zborniku tematiziraju formiranje koridora pod nadzorom i upravljanjem državnih institucija, građanski odgovor na masovni dolazak izbjeglica, medijsku i javnu percepciju tih događaja te druge teme vezane uz aktualno kretanje izbjeglica.

 

Zbornik su uredile Emina Bužinkić i Marijana Hameršak, a nastao je na temelju konferencije koju su u lipnju 2016. u Zagrebu organizirali Centar za mirovne studije (CMS), Centar za istraživanja etničnosti, državljanstva i migracija pri Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu,  „Inicijativa Dobrodošli“ i zagrebački Institut za etnologiju i folkloristiku.

„Tema ove knjige jedna je od najrelevantnijih tema u suvremenim studijima migracija i izbjeglištva, ne samo u hrvatskoj, nego i u inozemnoj znanstvenoj produkciji“, ocijenila je zbornik Julija Sardelić s Fakulteta prava i socijalne pravde Sveučilišta u Liverpoolu.

Viktor Koska, profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, zbornik je nazvao „jednim od pionirskih radova koji nudi i znanstveni, ali i javnosti dostupniji publicistički jezik“.

I hrvatska i engleska verzija zbornika besplatno su dostupne na internetskim stranicama Instituta za etnologiju i folkoristiku, www.ief.hr.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.