Border Violence Monitoring

Objavili tajne snimke: Hrvatska policija pendrecima i pištoljima tjera migrante u Bosnu

Portal Novilist.hr

Po prvi put ovaj materijal nesumnjivo dokazuje da hrvatska policija sustavno provodi kolektivna protjerivanja migranata na teritorij BiH, tvrdi Border Violence Monitoring



Organizacija Border Violence Monitoring objavila je više video snimki z kojih je, tvrde, vidljivo kako hrvatska policija protjeruje migrante na granici Hrvatske i Bosne, bez da im je pružila pravo na azil.


Ekstenzivan video materijal, zaprimili su, kažu 20. studenog, od anonimnog izvora, međutim nakon provjera, smatraju ih autentičnim. Snimke su snimljene skrivenim kamerava u šumi u blizini Lohova u Bosni i Hercegovini, na GPS koordinatama 44.7316124, 15.9133454, između 29. rujna i 10. listopada, a prikazuju 54 slučaja protjerivanja stotina migranata.


Video snimke moguće je pogledati OVDJE.




Na snimkama je vidjivo protjerivanje najmanje 350 migranta, uključujući djecu, maloljetnike i žene, piše Border Violence Monitoring. Protjerivanja se, dodaju, događaju više puta dnevno, a procjenjuju da bi ih moglo biti i preko 150 mjesečno.


– Po prvi put ovaj materijal nesumnjivo dokazuje da hrvatska policija sustavno provodi kolektivna protjerivanja migranata na teritorij BiH, tvrdi Border Violence Monitoring.



Izvor koji im je dostavio ova video materijal kaže da se protjerivanja ne odvijaju na službenim graničnim prijelazima uz prisutnost službenika BiH pa su stoga ilegalna.


– Dokumentacija nevladinih organizacija sugerira da su prije protjerivanja zahtjevi migranta za azilom bili ignorirani, kaže izvor Border Violence Monitoringa.



Iz Border Violence Monitoringa dodaju: „Protjerivanja preko zelene granice ne poštuju formalne procedure pa se ne mogu opravdati sporazumom EU i BiH o readmisiji iz 2007. godine. Jedini legalni način vraćanja ovih ljudi bio bi kroz proces opisan ovim sporazumom, na službenim graničnim prijelazima, nakon što se o svemu obavijestilo bosanske vlasti”.



– Bez poštivanja ovih procedura, policijski službenici krše međunarodne zakone, posebice zabranu kolektivnih protjerivanja iz Europske konvencije o ljudskim pravima, kao i Europske povelje o temeljnim pravima. Ujedno se krši pravo na azil iz Ženevske konvencije te Europske povelje o temeljnim pravima, kažu u Border Violence Monitoringu.



U objavljenim video materijalima jasno je vidljivo nasilje, udaranje i vrijeđanje. U dijelu videa čuju se i pucnjevi te vriskovi. Sve to sugerira da se događaju premlaćivanja, kakva su dosad dokumentirale razne nevladine organizacije, smatra Border Violence Monitoring. Njihov izvor, pak, tvrdi, da svjedočenja koja su slušali govore da hrvatska policija primjenjuje nasilje u otprilike jednom na svakih pet protjerivanja kod Lohova, što je, kažu, poprilično manje nego na drugim lokacijama na kojima se vrše protjerivanja na bosansko-hrvatskoj granici.



– I ovdje, kao i na drugim lokacijama, mobiteli su skoro uvijek uništeni i vraćeni vlasnicima u žutoj plastičnoj vrećici, kaže izvor Border Violence Monitoringa.


Njihov izvor planira uskoro objaviti još video materijala s granice. Cilj im je, kažu, prekinuti ovakva protjerivanja i nasilje hrvatske policije. Zahtijevaju službenu istragu i hrvatskog MUP-a, ali i Europske komicija, koja sufinancira čuvanje hrvatske granice. S tim se ciljem slažu i u Border Violence Monitoringu.



– Sad više nego ikad ovi dokazi pozivaju hrvatske i EU vlasti da odmah pokrenu istragu. Europska komisija trebala bi pozvati Hrvatsku da prekine i istraži kolektivna protjerivanja tražitelja azila u BiH, kao i optužbe migranata na policijsko nasilje. EK bi trebala pokrenuti pravne procedure protiv Hrvatske zbog kršenja zakona EU, tvrdi Border Violence Monitoring.


Oni su kompletan materijal vezan uz kolektivna protjerivanja migranata učinili dostupnim na OVOM LINKU.