Oslobođen optužbi

Objava isprike Novog lista gospodinu Goranu Krmpotiću

P. N.

Goran Krmpotić

Goran Krmpotić

Društvo Novi list d.o.o. se  ispričava gospodinu Krmpotiću što je u više navrata iznijelo informacije kojima se prejudicira njegova krivnja



Nakon donošenja pravomoćne oslobađajuće presude u postupku koji se vodio protiv bivšeg člana Nadzornog odbora HRT-a Gorana Krmpotića pod optužbom da je počinio dva kaznena djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona, za vrijeme kojeg su pojedini novinari i urednici Novog lista više puta izravno imenovali Gorana Krmpotića i objavili informacije o pokretanju i tijeku predistražnog i istražnog te kaznenog postupka koji se vodio protiv Gorana Krmpotića, gospodin Goran Krmpotić i njegov odvjetnik uputili su društvu Novi list d.o.o. zahtjev za objavu informacije koja se odnosi na ranije objavljene tekstove u tiskanim izdanjima Novog lista 18.07.2013., 19.07.2013. godine. Isti i slični sadržaji bili su objavljeni i na internet stranicama www.novilist.hr 17.07.2013., 22.07.2013., 14.10.2013. te 15.02.2014. godine.


Ovim putem društvo Novi list d.o.o. se ispričava g. Goranu Krmpotiću što je, objavom članaka u izdanjima kojih je nakladnik društvo Novi list d.o.o., stavljen u središte tzv. ‘seks skandala na HRT-u’ te doveden u vezu s kaznenim djelima iz hrvatskog zakonodavstva i prikazan kao osoba koja sudjeluje u nezakonitim radnjama koje istražuje državno odvjetništvo.


Društvo Novi list d.o.o. se  ispričava gospodinu Krmpotiću što je u više navrata iznijelo informacije kojima se prejudicira njegova krivnja. Gospodin Goran Krmpotić je putem svojeg odvjetnika u više navrata demantirao informacije koje su se odnosile na detalje iz istrage te je tražio objavljivanje ispravka i isprike sukladno Zakonu o medijima, zbog informacija objavljenih u Novom listu koje su upućivale na njega kao mogućeg počinitelja kaznenih djela, tvrdeći da su iste neistinite. U međuvremenu je gospodin Krmpotić pravomoćnom presudom oslobođen svih optužbi, čime su potvrđeni njegovi navodi da nije počinio kaznena djela koja su mu bila stavljena na teret.




Objavom članaka u tiskanom izdanju Novog lista i na portalu www.novilist.hr iznesene su brojne neprecizne i netočne informacije o osobnom, obiteljskom i poslovnom životu g. Gorana Krmpotića kojima mu je nanesena šteta u vidu povrede njegova prava na čast, ugled i dostojanstvo, kao i ustavno pravo presumpcije nevinosti, te pravo na nesmetan privatan i obiteljski život dostojan svakog čovjeka a koje spadaju u temeljna ljudska prava zaštićena Ustavom Republike Hrvatske.