Obistinile se prognoze

Obilna kiša potopila Pulu, u Rovinju palo ekstremnih 90 mm!

Nina Orlović Radić

Ilustracija / Snimio Marin ANIČIĆ

Ilustracija / Snimio Marin ANIČIĆ

Jučer se u ranim jutarnjim satima prvo pojačala bura, a potom je naglo počela padati i obilna kiša praćena grmljavinom. Nevrijeme koje je potrajalo nekoliko sati zahvatilo je i jug Istre uzrokujući brojne probleme. Silovit intenzitet oborina te njihova količina koja inače padne tijekom cijelog mjeseca u kratkom se roku sručila na Pulu



Obistinile su se prognoze koje su danima najavljivale nevrijeme u Istri za petak. Najavljena kiša i grmljavina tijekom noći diljem poluotoka donijela je i pad temperature i djelomično osvježenje. 


Jučer se u ranim jutarnjim satima prvo pojačala bura, a potom je naglo počela padati i obilna kiša praćena grmljavinom. Nevrijeme koje je potrajalo nekoliko sati zahvatilo je i jug Istre uzrokujući brojne probleme. Silovit intenzitet oborina te njihova količina koja inače padne tijekom cijelog mjeseca u kratkom se roku sručila na Pulu.


Iz Istrameta doznajemo da je obilna kiša rano jutros zahvatila i jug Istre uzrokujući brojne probleme. Prvi na udaru, nešto iza 4 sata ujutro bio je Umag. Silovit intenzitet oborina te količina koja bi bila primjerena cijelom mjesecu u kratkom roku sručila se na Pulu. 




U Puli je zabilježen udar od 73 kilometara na sat, a u Umagu 68 kilometara na sat. No prije Pule, spomenimo kako je do 11 sati najviše kiše palo u Rovinju, ekstremnih 90 mm!


Time je značajno premašen mjesečni prosjek koji iznosi oko 70 mm. U Rovinju je u 20-ak minuta palo 50 milimetara kiše po četvornom metru, a u Dajli kraj Novigrada zabilježen je udar vjetra od 82 kilometara na sat. 


Prolom oblaka, koji se nad Rovinjom sručio oko 6 sati, zbog kojeg je sat vremena bilo otežano voziti, uzrokovao je poplavu prizemnih i podrumskih prostorija. Po riječima zamjenika zapovjednika Vatrogasne postrojbe Rovinj, Sandra Žufića, najviše su intervencija imali na ispumpavnju prizemlja kuća i stanova, poslovnih prostora i garaža. 


-Od ranog jutra smo na intervencijama i na ispumpavanju dvadesetak prizemnih dijelova zgrada. U odnosu na najave, pa čak i crveni alarm upozorenja na vremenske nepogode, dvadesetak poplavljenih prostora, barem što se tiče vatrogasaca i poslova na ispumpavanju, nije bila nemoguća misija. Naravno, za osobe čiji su stambeni i poslovni prostori bili poplavljeni, to je katastrofa, rekao nam je Žufić, dodajući i da su, nakon dojava, uklonjene i tri pake grane s cesta, kao i da su vatrogasci dali ruku pomoći djelatnicima gradskog Komunalnog servisa u odštopavanju šahtova, uglavnom zatrpanih lišćem i papirima.


Obilna kiša pala je i na širem pulskom području tako je u Pomeru izmjereno čak 60 mm. Što se tiče Pule meteorološke postaje zabilježile su sljedeće količine: Stancija Peličeti 55 mm, Borik 54 mm, Stoja 50 mm, a sa 56 milimetara kiše po četvrnom metru dobro su zaplivale pojedine ulice na Velom Vrhu. Iako su gradske komunalne službe danima pripremale odvode za ovo nevrijeme, tako velika količina kiše u tako kratkom roku izazvala je ponovno jezerca i lokve vode i na poznatim kritičnim pulskim točkama, primjerice na kružnom toku na Punti.


Po dojavama građana, angažirane su nadležne službe na otklanjanju posljedica nevremena, a uglavnom se, kako doznajemo, radilo o poplavama prizemnih i podzemnih prostorija, kolnika, te o palim granama ili iskrenju električnih kablova. Djelatnici pulskog Pragrandea i Javne vatrogasne postaje Pula bili su na terenu cijelo prijepodne, uglavnom angažirani na ispumpavanju vode iz poplavljenih prostorija i dvorišta. Iz JVP Pula doznajemo da su od šest sati ujutro do podneva imali najmanje 12 poziva građana i to sve zbog poplava, a samo jednu intervenciju su imali na uklanjanju palog stabla koje je oštetilo parkirani automobil u Baralićevoj ulici. Ne kaže se uzalud da su u strahu velike oči, kažu vatrogasci, pa su imali poziva uplašenih građana zbog obilnih količina vode na pojedinim prometnicama, no dok bi oni izašli na teren, voda bi se već sama povukla.


Iz Lučke kapetanije Pula također doznajemo da su srećom svi nautičari i moreplovci poslušali upozorenja koja su se objavljivala prekjučer tijekom cijelog dana i ostali privezani u marinama, pa je barem za njih jučerašnji dan protekao bez intervencija.