Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
9. prosinca 2019.
Prvi predsjednik

Obilježava se 18. godišnjica smrti Franje Tuđmana, svijeće i na riječkom Jadranskom trgu

Paljenje svijeća na Jadranskom trgu u Rijeci, Foto: S. JEŽINA
Paljenje svijeća na Jadranskom trgu u Rijeci, Foto: S. JEŽINA
Autor: ,
Objavljeno: 10. prosinac 2017. u 12:42 2017-12-10T12:42:00+01:00

U povodu 18. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana, u nedjelju su na njegov grob na Mirogoju, u nazočnosti mnoštva građana, vijence položila izaslanstva HDZ-a, braniteljskih udruga i obitelji.

Na Mirogoju su se okupili gotovo svi ministri aktualne Vlade, bivši suradnici prvog hrvatskog predsjednika, mnogi generali, alkari, članovi HDZ-a, izaslanstvo Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojni građani koji i nakon 18 godina 10. prosinca dolaze iz svih dijelova Hrvatske odati počast prvom hrvatskom predsjedniku pod kojim je nastala moderna i neovisna hrvatska država.

Izaslanstvo HDZ-a predvodio je predsjednik stranke Andrej Plenković koji je nakon polaganja vijenaca istaknuo Tuđmanovu vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku koja je u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u Domovinskom ratu.

»Na Mirogoju se danas okupilo mnoštvo ljudi izraziti poštovanje prema državniku i čovjeku koji je bio lider Hrvatske u prekretničkim trenucima i za Hrvatsku i za Europu«, rekao je Plenković novinarima.

Paljenje svijeća na Jadranskom trgu u Rijeci, Foto: S. JEŽINA

U prisjećanju na 90-e godine istaknuo je da je Tuđmanova državnička politika, uz žrtvu hrvatskih branitelja, i u dijalogu s međunarodnom zajednicom, omogućila mirnu reintegraciju Hrvatskog podunavlju, a vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni su veliki dijelovi Hrvatske i pritom promijenjena ravnotežu snaga u BiH.
»90-e godine bile su za Hrvatsku izazovne, on nas je u tom trenutku vodio s iskrenom namjerom da izgradi demokraciju u Hrvatskoj, snažne institucije i da otvori put prema Europi, EU i Sjevernoatlantskom savezu«, rekao je Plenković te istaknuo kako su te nacionalne zadaće ostvarene desetak godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika .

Kao zadaće u trećem desetljeću hrvatske demokracije izdvojio je poboljšanje standarda i kvalitete života naših ljudi, unaprjeđivanje demokracije, međusobne tolerancije, poštivanja ljudskih i manjinskih prava.

»To je vizija moderne demokratske Hrvatske a vjerujem da bi to s nama, da je živ, podijelio i prvi hrvatski predsjednik«, zaključio je Plenković.

U organizaciji UHDDR-a svijeće u spomen na Franju Tuđmana zapaljene su i na Jadranskom trgu u Rijeci. Između ostalih, prisustvovali su Mile Biondić i Ivan Kirin.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.