Zaštita kupača

Obijesna vožnja na moru postaje kazneno djelo

Danko Radaljac

Predviđena kazna za ovakvo (ne)djelo je šest mjeseci do pet godina zatvora.



ZAGREB   Opasna vožnja od 1. siječnja 2013. postaje kazneno djelo, bez obzira i ako ne bude posljedica, odnosno žrtava. Kako se doznaje iz Ministarstva pravosuđa, da bi se dodatno zaštitili građani i turisti tijekom ljetne sezone, posebna će se pažnja posvetiti vodenom prometu.


Iako i danas postoji mogućnost da se kazne ljudi koji na opasan način voze glisere, a to je da ih se procesuira za opće opasnu radnju, u Ministarstvu su odlučili sve detaljno uvesti u Kazneni zakon koji na snagu stupa 1. siječnja sljedeće godine. Bitna je činjenica da za samo kazneno djelo neće biti potrebne posljedice, naime, sama vožnja na opasan način je kažnjiva čak i ako nitko ne strada. Predviđena kazna za ovakvo (ne)djelo je šest mjeseci do pet godina zatvora.


Za sve stanovnike primorskih krajeva, važno je napomenuti da će se ovakve odredbe odnositi na sva morska plovila, pa tako i na vodene skutere, koji su u nemali broj situacija znali raditi paniku na plažama zbog neopreznih vozača. Slučajevi poput Horvatinčićevog bi se tako mogli sankcionirati i prije nego se kakva teška nesreća dogodi, a važno je istaknuti kako odluku o tome što je kazneno djelo donosi sam policajac na terenu. Odnosno, na njemu će biti da odluči što je kazneno djelo, a što prekršajno, jer se ne može za isti događaj ljude teretiti po obje osnove.




Iste odredbe o opasnoj vožnji predviđene su za sve oblike prijevoza, pri čemu je najveća pozornost očekivano dana cestovnom prometu. U njemu se ipak najčešće bilježe ljudske žrtve, a prema novim odredbama famozna vožnja u kontra smjeru na autocesti postala bi kazneno djelo sama po sebi.