Utvrđuju se okolnosti

Obavljen razgovor s muškarcem koji je skinuo ploču s Trga maršala Tita: Proveo 500 dana u zatvoru u ime “tog zlikovca”

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Da je s njim obavljen razgovor, osim policije potvrdio je i sam vlasnik kafića, koji je na svom facebook profilu, uz ostalo, napisao „Hvala na profesionalnom razgovoru hrvatskim policajcima“



Zagrebačka policija obavila je razgovor s vlasnikom kafića, koji je prije dva dana po vlastitom priznanju u središtu Zagreba skinuo ploču s imenom Trga maršala Tita, ali zasad nisu poznati daljnji policijski potezi s obzirom da se još utvrđuju okolnosti tog slučaja kao i samog počinitelja.


Policija istražuje okolnosti nestanka dviju ploča s imenom Trga maršala Tita, jedne koja je uklonjena ovih dana i druge koja je uklonjena krajem lipnja.


Policajci su jučer temeljem dojave utvrdili da na Trgu nedostaje i druga ploča te sad nastavljaju s utvrđivanjem svih okolnosti i počinitelja koji će, utvrdi li mu se identitet, biti prijavljen Državnom odvjetništvu, doznaje se u četvrtak od zagrebačke policije.




Da je s njim obavljen razgovor, osim policije potvrdio je i sam vlasnik kafića, koji je na svom facebook profilu, uz ostalo, napisao „Hvala na profesionalnom razgovoru hrvatskim policajcima“.


Vlasnik kafića Neven Brajković skinuo je ploču u utorak oko 16 sati s istočne strane trga, na križanju s Ulicom Andrije Hebranga.


Kasnije je pozirao fotoreporteru Hine s pločom trga u rukama i pismom na kojem piše da je 1988. i 1989. proveo 500 dana u zatvoru u ime, kako ga je nazvao, “ovog zlikovca i njegovih sljedbenika”.


Kafić obitelji Brajković u javnosti je spominjan kao neformalni izborni stožer Kandidacijske liste Brune Esih na posljednjim lokalnim izborima, na kojoj je Brajković bio 47. po redu.


Inicijativa građana Krug za Trg, koja djeluje deset godina, svake godine ponavlja zahtjeve Gradskoj skupštini da promijeni ime trga.


Posljednjih mjeseci u javnosti su jačale napetosti uz raspravu o promjeni imena trga. Jedna je ploča istog trga skinuta krajem lipnja i našla se na facebook stranici nekih političkih novinara.


Odbor za imenovanje ulica Skupštine Grada Zagreba donio je odluku o promjeni imena Trga maršala Tita 21. srpnja, što treba potvrditi Gradska skupština.