Kronična boljka

OZBILJAN PROBLEM Hotelijerima nedostaje dvadesetak tisuća radnika, sezonu će spasiti stranci?

Biljana Savić

Uz radnike iz inozemstva, one iz Hrvatske se nastoji zadržati boljim uvjetima rada i ugovorima na neodređeno ili za stalne sezonske poslove. Unatoč tome, poslodavci strahuju od manjka



RIJEKA – Procjenjuje se da će ove godine za rad u turističko-ugostiteljskim zanimanjima trebati 15 do 20 tisuća radnika, barem je tako istaknuto na netom okončanim »Danima poslova u turizmu« u Osijeku, s tim da je hrvatska Vlada prošle godine najavila uvoz 1.400 radnika za potrebe turizma što je izazvalo veliku polemiku, prije svega negodovanje sindikata i brojnih stručnjaka iz turističke branše. No, potraga za radnom snagom za ovu godinu počela je još 2017. godine, a dok se brojni zgražaju nad uvozom radne snage pored 150 tisuća ljudi na burzi rada, Jadranka Grupa količinu najavljenih kvota radnika iz inozemstva ocijenila je nedovoljnom za rješavanje problema svih potreba za zapošljavanjem turističke industrije u ovoj godini. Naime, lošinjska »Jadranka« muku muči s pronalaskom radne snage i zbog brige kako i gdje naći radnike za ovu godinu, nije praktički kako treba ni proslavila prošlogodišnju rekordnu sezonu.


»Ove godine nedostajalo nam je 40 do 60 sezonaca, ovisno o dijelu sezone, najviše sobarica i pomoćnog osoblja u kuhinji, a otvaranjem Austrije kao tržišta rada iduće godine trebat će nam i glavni kuhari i konobari, jer ova zanimanja najviše odlaze u inozemstvo zbog velike diskrepancije u plaćama u Hrvatskoj i inozemstvu« kazala nam je krajem prošle godine članica Uprave Jadranke d.d. zadužena za razvoj ljudskih potencijala Nina Garić Saganić i naglasila da se »Jadranka«, u kojoj radi 800 sezonaca, ne može namiriti lokalnom radnom snagom. »Zato nam je tek 20 posto radnika lokalnih, a 80 posto dolazi s područja izvan otoka, što je obrnuto od ostalih hotelijera koji prvenstveno zapošljavaju lokalno i regionalno stanovništvo. Kod nas su radnici najviše Slavonci i nešto malo Posavci«, kazala je Garić Saganić.


Jača garancija


No, radnici se naveliko traže, natječaji su raspisani.




– Strateško je opredjeljenje kompanije stabilnost i sigurnost radnih mjesta, pa su već početkom rujna 2017. započele pripreme za 2018. godinu što se tiče zapošljavanja. Tako je radnicima Plave lagune ponuđeno ukupno 311 novih ugovora o trajnoj suradnji na neodređeno vrijeme, 439 ugovora za stalne sezonske poslove u trajanju od tri godine, kao i 862 pisma namjere o zapošljavanju za 2018. godinu, naglašavaju iz Uprave Plave lagune, koja godišnje zapošljava oko 3 tisuće radnika.


Riječ je, pojašnjavaju, o ugovorima o radu na neodređeno vrijeme, ugovorima o radu na neodređeno vrijeme za stalne sezonske poslove (minimalno devet mjeseci rada svake iduće sezone), ugovorima o radu na tri godine za stalne sezonske poslove te potvrdama o zapošljavanju u sljedećoj turističkoj sezoni.


Nova radna mjesta


– U skladu s tim, već sada, temeljem sklopljenih ugovora, moguće je utvrditi da ćemo u 2018. godini temeljem jednog od dvije vrste ugovora na neodređeno vrijeme zapošljavati 44 posto radnika, 7 posto radnika će obavljati rad temeljem ugovora o radu za obavljanje stalnih sezonskih poslova na određeno vrijeme od tri godine, dok će 49 posto radnika biti zaposleno temeljem ugovora na određeno vrijeme, pri čemu smo, prema riječima sindikata, jedna od rijetkih kompanija u turizmu koja zapošljava manje od polovine sezonskih radnika. Natječaji se raspisuju na našim Facebook stranicama Posao u Plavoj laguni te na internetskoj stranici, a kontinuirano su otvorene prijave za posao koje se mogu ispuniti na Facebook stranici za poslove, između ostalog, sobarice, servirke, kuhinjske radnice, kuhara, konobara, vrtlara, animatora, kurira, radnika u praonici i redara na bazenu ili plaži, kažu u upravi Plave lagune, a na pitanje o radnoj snazi iz inozemstva odgovaraju da su u kontaktu s većim brojem radnika te da će u slučaju potrebe iskoristiti mogućnost zapošljavanja stranaca, sukladno propisanim kvotama.


Valamar Riviera najavljuje da će u visokoj sezoni ove godine zapošljavati više od 6.500 djelatnika, od čega je čak 600 novih radnih mjesta.


– Svojim vjernim sezoncima u 2017. godini Valamar Riviera je ponudila ukupno 430 ugovora na neodređeno i tako omogućila ostanak i daljnji razvoj karijere unutar tvrtke. Većina djelatnika je domicilno stanovništvo koje se svake godine sve više vraća u Valamar Rivieru, a tome doprinose kvalitetni uvjeti koje kompanija pruža i kontinuirano unapređuje, kažu u Valamaru.