Gari Cappelli u akciji

OTVARANJE ISTOKU Hrvatska želi konzulat u Dubaiju, HTZ otvara ured u Šangaju

Biljana Savić

Foto: I. TOMIĆ

Foto: I. TOMIĆ

 Hoće li to biti ambasada ili konzulat, još nije odlučeno, ali svakako nam diplomatsko predstavništvo u Dubaiju treba što prije, rekao je Cappelli



Na drugom danu sajma ITB u Berlinu, ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić sastali su se s predsjednikom Odbora za turizam u njemačkom Bundestagu Sebastianom Münzenmaierom o inicijativi osnivanja jedinstvenog europskog fonda i radne skupine za turizam unutar EU-a, koju je pokrenuo upravo Cappelli.


– Njemačka nam je važno tržište i zatražio sam od gospodina Münzenmaiera podršku za osnivanje fonda koji bi osigurao sredstva za izvanredne situacije poput poplava, za važne projekte i investicije. Primjerice, Hrvatska je u EU, a nemamo izravne letove porema Malti i Bugarskoj, kazao je Cappelli i naglasio da treba brzo i efikasno djelovati kako bi se prihvatio ovaj fond i osigurala sredstva prije donošenja novog proračuna za EU.


Ministar Cappelli na sajmu se sastao i s veleposlanikom Ujedinjenih Arapskih Emirata sa sjedištem u Njemačkoj Abdulom Al Ahmedom s kojim je razgovarao o mogućnostima što bržeg otvaranja hrvatskog diplomatskog predstavništva u Dubaiju.




– Hoće li to biti ambasada ili konzulat, još nije odlučeno, ali svakako nam diplomatsko predstavništvo u Dubaiju treba što prije. Na taj način bismo gostima iz Azije omogućili još brži i jednostavniji dolazak u Hrvatsku. Cappelli je najavio i otvaranje predstaništva HTZ-a u Šangaju krajem ove godine.