Gospodarski kriminal

OŠTETIO HRVATSKU POŠTU? Bivši direktor Andrej Sardelić prijavljen zbog suradnje s Fimi medijom 2006.

Hina

Andrej Sardelić / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Andrej Sardelić / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje i podigla kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora Hrvatske pošte (HP) Andreja Sardelića, zbog sumnje da je tu javnu tvrtku oštetio za nešto više od 160 tisuća kuna, angažirajući marketinšku agenciju Fimi media čije su cijene bile više od konkurencije na tržištu



ZAGREB Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje i podigla kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora Hrvatske pošte (HP) Andreja Sardelića, zbog sumnje da je tu javnu tvrtku oštetio za nešto više od 160 tisuća kuna, angažirajući marketinšku agenciju Fimi media čije su cijene bile više od konkurencije na tržištu.


Policija je kaznenu prijavu u kojoj Sardelića tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju podnijela Županijskom državnom odvjetništvu redovnim putem, što znači da on neće biti pritvaran.


U kaznenoj prijavi stoji da je Sardelić na nagovor bivšeg rizničara HDZ-a i ravnatelja carine Mladena Barišića od listopada do prosinca 2006. nalagao stručnim službama da za pružanje usluga organizacije korporativnih događanja angažiraju Fimi mediu, »znajući da se navedene usluge na tržištu mogu nabaviti po nižoj cijeni«.




»Osumnjičeni je tako za drugo trgovačko društvo pribavio protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 161.305 kuna, a za koliko je oštećeno trgovačko društvo kojeg je bio predsjednik uprave«, izvijestila je policija.


Kada je u rujnu 2012. kao svjedok ispitivan na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Barišiću i ostalima optuženima da su preko marketinške agencije Fimi media izvlačili novac iz držvnih institucija i tvrtki za svoje potrebe i stranački crni fond, Sardelić je kazao da je s medijskom agencijom Fimi medija surađivao na nagovor Barišića na kojega ga je uputio bivši ministar Božidar Kalmeta.


Fimi media je za HP, kako je kazao, organizirala obilježavanje 15. obljetnice tiskanja prve hrvatske marke, jedan domjenak i nekoliko manjih poslova. No, početkom 2007. Barišić je zatražio da Fimi medija obavlja sve marketinške polove HP-a, na što Sardelić nije pristao pa je ubrzo i smijenjen.


Sanaderu i njegovim suoptuženicima, među kojima je i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, i dalje se zbog afere Fimi media sudi na zagrebačkom Županijskom sudu nakon što je prvostupanjsku osuđujuću presudu ukinuo Vrhovni sud.