Političko-policijski pritisak

OŠTAR JEZIK I TUPI PENDREK: Sisačka policija tuži sisačku gradonačelnicu zbog tona službenog pisma!?

Vanja Vesić

foto: facebook/KristinaBanicek

foto: facebook/KristinaBanicek

- Ovaj najnoviji biser sisačke policije ne mogu protumačiti nikako drugačije nego kao politički pritisak na mene nakon što sam suvereno pobijedila na izborima, no problem je što se kao sredstvo političkog pritiska koristi policija, koja nikada i nikako ne bi smjela biti alat u rukama politike već neovisno i stručno tijelo, što u sisačkom slučaju nažalost nije - zaključila je Ikić Baniček



ZAGREB – Policijska uprava sisačko-moslavačka podigla je optužni prijedlog protiv SDP-ove sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika u svom službenom dopisu, točnije, Službe kriminalističke policije. Iako je vijest na Facebooku zvučala kao loša zafrkancija na račun nove-stare SDP-ove uzdanice na čelu Siska i sve živahnije policije u aktualnoj borbi protiv psovki i prijetnji na ulici i u virtualnom svijetu da je posrijedi zbilja potvrdile su nam obje zainteresirane strane – glasnogovornica policije u Sisku Natalija Mezak-Dolenčić i gradonačelnica Siska Ikić Baniček.


Naime, policija je u svibnju službeno od sisačke gradske uprave zatražila informacije o donacijama Grada Siska te odgovor na pitanje zašto podaci o dodijeljenim sredstvima nisu objavljeni na službenim stranicama Grada. Policija se pozvala na izvješće Državne revizije. Gradonačelnica Ikić Banić odgovorila je kako propusti koje spominje policija u svojem upitu nisu navedeni u nalazu Revizije te kako dopis policije smatra – zlonamjernim:


– Vaš zahtjev za obrazloženjem “zašto podaci o dodijeljenim sredstvima nisu objavljeni na mrežnim stranicama Grada Siska” smatram posljedicom potpune neprofesionalnosti i diletantizma s obzirom na to da su ti podaci obavljeni i svima, ali baš svima, dostupni – navela je u svom oštrom odgovoru gradonačelnica Ikić Baniček, no, tu je oštrinu policija procijenila kao kršenje odredbi Zakona protiv javnog reda i mira i čl. 17. Sisačka gradonačelnica upozorila je da se zahtjev policije temelji na lažnim činjenicama i nepoznavanju propisa:




– Ako imate još nejasnoća, prije upućivanja novog zahtjeva predlažem da napravite analitičku obradu te proučite mrežne stranice Grada Siska – poručila je im je sisačka gradonačelnica i tako zaradila optužni prijedlog zbog vrijeđanja policije. Za obične građane sve navedeno možda je zazvučalo kao trivijalna birokratska prepiska i bez “sočnog” rječnika. No, neočekivano, verbalno šamaranje rezultiralo je, na prvi pogled, ozbiljnim optužnim prijedlogom:


– Očekujem da sisačka policija povuče optužni prijedlog jer je posrijedi soliranje određenih pojedinaca unutar lokalne policije i politički pritisak na mene. U protivnom morat će na sudu objašnjavati što je to tako bilo uvredljivo u službenom dopisu koji sam im poslala – upozorila je SDP-ova Ikić Baniček koja se pismom obratila novom HDZ-ovom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću:


– Vjerujem da svaki ministar želi iza svojeg mandata ostaviti neki projekt, rezultat rada, neki trag u povijesti ministarstva. Ali u 11. danu vašeg mandata, nisam očekivala da je politička represija, lažne optužbe za verbalni delikt i diskriminacija gradonačelnice jednog Grada samo zbog moje “krive” stranačke pripadnosti, baš “projekt” s kojim želite ostaviti trag”, napisala je sisačka gradonačelnica Ikić Baniček ministru Davoru Božinoviću i dodala:


– Ministre, Sisak je vrlo miran i siguran Grad u kojem žive dobri, obiteljski ljudi, nenavikli da ih se tretira kao da živimo u policijskoj državi. Stoga možete zamisliti moje iznenađenje kada su mi dva policijska službenika jučer uručili Obavijest o podnošenju optužnog prijedloga protiv mene kao gradonačelnice Grada Siska jer sam navodno u dopisu upućenom Službi kriminalističke policije „vrijeđala i omalovažavala službeno tijelo i policijske službenike.


Ovaj najnoviji biser sisačke policije ne mogu protumačiti nikako drugačije nego kao politički pritisak na mene nakon što sam suvereno pobijedila na izborima, no problem je što se kao sredstvo političkog pritiska koristi policija, koja nikada i nikako ne bi smjela biti alat u rukama politike već neovisno i stručno tijelo, što u sisačkom slučaju nažalost nije – zaključila je Ikić Baniček i dodala za kraj da je policija možda imala drugačiji položaj u društvu 1976. godina kada je napisan Zakon prema kojem je danas lažno optužuju za verbalni delikt.