Novi Crobarometar

ORaH i Holy ispred SDP-a, a skoro pretekli i cijelu Kukuriku koaliciju

Dražen Ciglenečki

Do parlamentarnih izbora još je godinu dana, a mi nosimo teret odgovornosti vlasti i donošenja odluka dok drugi šute i daju prigodne izjave, što je lako i komforno, komentirao je Milanović



ZAGREB » Mirela Holy već neko vrijeme je manje prisutna u javnosti, ali njezini simpatizeri to nagrađuju. Barem tako sugerira istraživanje agencije IPSOS PULS koje je objavila Nova tv.


Naime, ORaH je ponovno pretekao SDP i sada je na drugom mjestu s potporom od 18,5 posto, jedan postotni poen većom nego u listopadu. Stranka Zorana Milanovića je, pak, s 20,5 posto pala na 17,5 posto. Na prvom mjestu je i dalje čvrsto HDZ, koji mjesecima drži rejting od 25 posto. Jednako tako i HDZ-ova koalicija u uvjerljivom je vodstvu ispred Kukuriku koalicije, 30,3 prema 20,5 posto. Dakle, ako je vjerovati ovoj anketi, isključivo će o Mireli Holy ovisiti tko će nakon idućih parlamentarnih izbora sastaviti Vladu, budući da njezin ORaH, kad se mjeri popularnost političkih blokova doseže čak 19,4 posto. To znači da će, ako se Mirela Holy opredijeli za Tomislava Karamarka, doći do smjene vlasti, dok će u slučaju da se pridruži bivšim stranačkim kolegama iz SDP-a Hrvatskom nastaviti upravljati lijevo-liberalna koalicija. Savez za Hrvatsku je na 4,2 posto.


   Kad se gledaju pojedinačni stranački rejtinzi, daleko iza tri najjače stranke dolazi HSS, sa 3,3 posto, Laburisti sa 3,2 posto i lista nedavno iz pritvora uz jamčevinu puštenog Milana Bandića (2,7 posto). Iznad dva posto još su lista Ivana Grubišića (2,6), Blok umirovljenici zajedno (2,5) i HDSSB sa 2,3 posto. HSP dr. Ante Starčević je praktički nestao nakon raskola s Ružom Tomašić, sad su na samo 0,7 posto, odnosno gotovo samo četvrtinu rejtinga iz listopada. Vladinu politiku podupire tek 19 posto birača, 77 posto je protiv, dok čak 85 posto birala smatra kako zemlja ide u lošem smjeru.




   Predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije iskazao zabrinutost zbog činjenice da je ORaH ponovno ispred njegove stranke.


   – Do parlamentarnih izbora još je godinu dana, a mi nosimo teret odgovornosti vlasti i donošenja odluka dok drugi šute i daju prigodne izjave, što je lako i komforno. No, kad će se na kraju zbrajati bodovi, vjerujem da će rezultat biti u našu korist i u korist naših građana, komentirao je Milanović..