Uvjetna predizborna podrška

ORaH: Ivo Josipović treba odustati od jadranske nafte ili ga nećemo podržati

Boris Pavelić

Stranka se potpuno protivi eksploataciji jadranske nafte, smatrajući je opasnom i prerizičnom za mali i plitki Jadran. Zato u stranci čekaju da predsjednik Republike objavi svoj predizborni program



ZAGREB ORaH neće podržati predsjedničku kandidaturu Ive Josipovića ustraje li on u lobiranju za eksploataciju nafte u Jadranu, neovisno o tome što predsjednica stranke Mirela Holy podupire Josipovićeva progresivna uvjerenja.


Stanoviti nesklad u potpori šefice zelene stranke predsjedniku Republike koji aktivno lobira za ekološki kontroverznu eksploataciju nafte iz Jadrana pokazao se u utorak, kada su Josipović i Holy na Krku hvalili ekološko usmjerenje tamošnjih lokalnih vlasti, ali se nisu izjasnili bi li i kako najavljena potraga za naftom mogla utjecati na sudbinu Krka i cijeloga Jadrana. U ORaH-u tvrde da nikakvog nesklada nema, premda je stranka otvoreno protiv, a Josipović otvoreno za eksploataciju jadranske nafte.


U neslužbenim razgovorima ORaH-ovci podsjećaju kako je Mirela Holy već objasnila da valja razlikovati potporu stranke Josipovićevoj predsjedničkoj kandidaturi od osobne potpore stranačke predsjednice osobnim političkim vrlinama Ive Josipovića. Što se stranke tiče, predsjednik je obaviješten da neće dobiti potporu za novi mandat nastavi li zagovarati eksploataciju nafte u Jadranu. Josipović je potom pozvao ORaH da na Pantovčaku prezentira svoj program energetske politike, u kojemu stoji kako »pokrenuta istraživanja nafte u Jadranu ne uzimaju u obzir rizike na turizam i ribarstvo«, te nose »vrlo velike rizike«. Prezentacija je održana, pa ORaH sada očekuje da Josipović revidira svoj otvoreni zagovor crpljenja jadranske nafte.




Predsjednik Josipović svesrdno je i aktivno podržao taj vladin projekt. U svibnju, boravio je u posjetu Houstonu, pozivajući američke investitore radi toga posla u Hrvatsku. Godinu ranije, isto je učinio i u intervjuu CNN-u, a u travnju 2013. godine, u članku o energetskoj politici EU u Financial Timesu, tkaođer je spomenuo rezerve plina i nafte u Jadranu. Naglasio je pritom i važnost čistoće Jadrana za turizam, naglašavajući kako valja poštovati najviše ekološke standarde. 


Ali to nije pozicija ORaH-a. Stranka se potpuno protivi eksploataciji jadranske nafte, smatrajući je opasnom i prerizičnom za mali i plitki Jadran. Zato u stranci čekaju da predsjednik Republike objavi predizborni program. Tada bi se moglo dogoditi ili da Josipović ostane bez potpore stranke u usponu, ili da ORaH zapne na neudobnom razboju potpore kandidatu koji zagovara projekt izravno suprotan politici zelenog ORaH-a.