Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Besposadna letjelica

video ORBITER 3 Snimka s drona otkriva razmjere velikog požara kod Šibenika. Pogledajte video MORH-a

MORH
MORH
Autor:
Objavljeno: 31. srpanj 2019. u 17:34 2019-07-31T17:34:00+02:00

Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ bio je angažiran u subotu, 27. srpnja 2019. na zadaćama izviđanja i nadzoru požarišta kod Šibenika, priopćeno je iz MORH-a.

"U trenutku izbijanja požara kod Šibenika sustav je bio angažiran na zadaćama za potrebe Ministarstva poljoprivrede, a u ranim večernjim satima 27. srpnja angažiran je za potrebe izviđanja i nadzora požarišta.

Naime, riječ je o najvećem ovogodišnjem požaru u čije je gašenje prvog dana bilo uključeno sedam protupožarnih aviona te 50 pripadnika kopnenih snaga (koje su narednog dana, 28. srpnja, zamijenila 52 pripadnika) iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH.Sustav je angažiran temeljem odluke Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama te koordinacije i ishođenja potrebne dozvole za polijetanje od strane Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Tako je u realnom vremenu video opožarenog područja snimljen s besposadnom letjelicom prikazivan u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, na temelju čega su zapovjednici donosili daljnje odluke angažiranja i planiranja snaga na terenu.

Nakon što je požar lokaliziran, besposadnom letjelicom provedeno je izviđanje područja gdje su uočeni tzv. „hot spotovi“, odnosno kritična područja koja bi neadekvatnom sanacijom i nadzorom mogla dovesti do ponovnog izbijanja požara", navodi se u priopćenju. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.