Sastanak u Rijeci

OPET ZAPINJE Komadina: PGŽ trenutno nema razloga podržati LNG terminal

Marinko Glavan

Zlatko Komadina, Mirela Ahmetović i Goran Frančić. Foto: I. TOMIĆ

Zlatko Komadina, Mirela Ahmetović i Goran Frančić. Foto: I. TOMIĆ

Općina Viškovo na godišnjoj bazi dobiva pet milijuna kuna, zbog toga što se na njihovom teritoriju nalazi Centralna zona za gospodarenje otpadom Marišćina, dok bi Općina Omišalj od strateškog državnog projekta LNG terminala dobivala svega nešto više od 400 tisuća kuna godišnje, rekao je Komadina



RIJEKA – Primorsko-goranska županija u ovom trenutku nema razloga podržati projekt plutajućeg LNG terminala u Omišlju, odgovorio je župan Zlatko Komadina, na pitanje novinara o stavu prema tom projektu i Studiji utjecaja na okoliš, za koju je upravo započela javna rasprava, nakon sastanka s direktorom tvrtke LNG Hrvatska Goranom Frančićem. 


– Mi nismo a priori protiv projekta. Razumijemo interese države i strateške projekte, potrebu za diversifikacijom opskrbnih pravaca prirodnog plina, ali mora postojati i opravdana korist lokalne i regionalne zajednice. Općina Viškovo na godišnjoj bazi dobiva pet milijuna kuna, zbog toga što se na njihovom teritoriju nalazi Centralna zona za gospodarenje otpadom Marišćina, dok bi Općina Omišalj od strateškog državnog projekta LNG terminala dobivala svega nešto više od 400 tisuća kuna godišnje, rekao je Komadina, naglasivši kako županija neće unaprijed zauzimati stav za ili protiv plutajućeg LNG terminala, dok ne dobije odgovore na pitanja vezana uz korist za lokalnu zajednicu, ali i zaštitu okoliša i zdravlja svojih građana. 


– Za sad, međutim, nemamo razloga biti za projekt, ponovio je Komadina.




Novinare je zanimalo zbog čega Studija utjecaja na okoliš LNG terminala nije dostupna na internetu tijekom javne rasprave, te hoće li rok za završetak javne rasprave koji istječe krajem ovog mjeseca, biti produljen, s obzirom da Studija ima preko šest stotina stranica, a pri tom je dostupna isključivo na dvije lokacije – u Gradu Rijeci i Općini Omišalj, dok je na webu nema.


Direktor LNG Hrvatske Frančić odgovorio je kako se postupak javne rasprave vodi u skladu sa zakonskim propisima, te pod okriljem Ministarstva energetike i zaštite okoliša. Na novinarsko inzistiranje da je Adria LNG svojevremeno studiju kopnenog terminala objavila na internetu, iako po zakonu nije bila dužna to učiniti, ipak je pristao objaviti studiju.


– Studija će biti objavljena na web stranicama tvrtke LNG Hrvatska, rekao je Frančić.


Što se produženja rokova za javnu raspravu tiče, istaknuo je da projekt ima i druge zadane rokove, vezane uz nabavu broda-terminala, kopnenu infrastrukturu i zakupce kapaciteta terminala.


Sastanku je prisustvovala i načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović koja je izrazila zadovoljstvo intenziviranjem razgovora na relaciji investitor-županija-općina, ali i ustrajala na svojim ranijim argumentima kontra plutajućeg terminala.


– Općina Omišalj i Primorsko-goranska županija podržavaju svaki strateški državni projekt, dok je taj projekt i na korist našem stanovništvu. On mora biti usklađen i s našim strateškim odrednicama, a to su u prvom redu zaštita okoliša, kao osnovnog preduvjeta za turizam, rekla je Ahmetović.