Od sutra po novom

OPET GUŽVE Plenković, Cerar i Juncker postigli dogovor o lakšem prelasku granica

Hina

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Slovenski mediji u subotu znatnu pažnju posvećuju predviđenom sastanku slovenskog i hrvatskog premijera u vezi s rješevanjem pitanja gužvi na granici što ih je uzrokovala nova europska uredba posvećena većoj sigurnosti



Hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar postigli su u subotu na trilateralnom sastanku s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom dogovor da se na graničnim prijelazima prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole putnika čim vrijeme čekanja dosegne 15 minuta.


“Danas smo dogovorili da će se sa sustavnih prijeći na ciljane kontrole temeljem vodiča koje je Komisija spremila, čim čekanje na granicama bude veće od 15 minuta. Što znači da sada vrlo jasno imamo potvrđeno od strane Komisije pravno utemeljeni način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu s procjenom rizika lakše prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole”, rekao je Plenković, dodajući da se s primjenom toga dogovora može praktički krenuti već sutra.


Plenković, Cerar i Juncker sastali su se neposredno prije početka sumita EU-a koji je posvećen Brexitu.




I u subotu ujutro dosta se čeka na graničnim prijelazima između Slovenije i Hrvatske, najviše na najvećem prijelazu Bregana/Obrežje, prema jutrošnjim podacima slovenskih prometnih servisa.


Osobni automobili na tom najvećem prijalazu za ulazak u Sloveniju trebaju jedan sat, a za izlaz dvadeset minuta dok autobusi za izlazak i ulazak trebaju oko dva sata. Na graničnom prijelazu Macelj/Gruškovje čeka se oko jedan sat, a u petak su prometni servisi javljali da se pred izlazom iz Slovenije na granici u jednom trenutku bila stvorila i kolona vozila duga sedam kilometara.


Manje se po podacima iz slovenskih izvora, i jučer i danas, najviše jedan sat, čeka na prijelazima u Istri.


Slovenski mediji u subotu znatnu pažnju posvećuju predviđenom sastanku slovenskog i hrvatskog premijera u vezi s rješevanjem pitanja gužvi na granici što ih je uzrokovala nova europska uredba posvećena većoj sigurnosti.


Državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic izjavio je kasno sinoć za Slovensku televiziju da pitanje pojačanog nadzora graničnih prijelaza s Hrvatskom za zaštitu schengenskog prostora i povećanje sigurnosti nije bilateralno pitanje.


Hrvatska po njegovim riječima ima problem s izvođenjem kontrola jer nije dio schengenskog prostora i njen program ispunjavanja schengenskih uvjeta još nije prošao evaluaciju, za razliku kako je dodao evaluacije koju su već dobile Bugarska i Rumunjska.