Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
26. veljače 2020.
Diskriminacija potrošača u manjim državama

ONLINE KUPOVINA POVOLJNIJA Izglasana uredba Biljane Borzan koja omogućuje jeftiniju dostavu građanima Hrvatske

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2017. u 20:48 2017-10-13T20:48:51+02:00

Borzan je zajedno s britanskom zastupnicom Lucy Anderson ove godine organizirala radionicu o diskriminaciji kupaca u internetskoj prekograničnoj trgovini. Na radionici su sudjelovali predstavnici Komisije, udruge europskih pošta te predstavnici najvećih platformi za internetsku trgovinu, poput eBaya

Europski parlament je u četvrtak izglasao svoju poziciju o Uredbi o prekograničnoj dostavi koja će hrvatskim građanima omogućiti jeftiniju prekograničnu dostavu a malim i srednjim poduzetnicima olakšati izlazak na šire tržište, priopćio je ured hrvatske zastupnice Biljane Borzan koja je glavna autorica Uredbe u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

„Prekogranična dostava je tri do pet puta skuplja od dostave unutar države članice, a što je posebno loše za Hrvatsku, prekogranična dostava u manje države članice je u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće. Više od 30 posto hrvatskih građana kupuje online, i to više nego jednom mjesečno. Hrvatski građani koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU. Žale mi se na razlike u cijenu dostave za nas druge zemlje EU, ili pak situacije kada uopće nema dostave za našu zemlju“, kaže Biljana Borzan.

„Pravila koja su danas izglasana se hvataju u koštac s nelogičnostima poput činjenice da  dostava u jednom smjeru dođe tri puta skuplje, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Uredba želi olakšati malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište. Dakle, cilj je omogućiti da svoje proizvode mogu prodavati na puno većem tržištu od svoga grada ili države“, kazala je Borzan.

Cilj njene Uredbe je ostvariti veću transparentnost cijena dostave i bolji regulatorni nadzor nad pružateljima usluge dostave, kako bi u konačnici cijene dostave za krajnjeg potrošača ili mala i srednja poduzeća bile niže.

Online kupovina je sektor koji raste, na godišnjoj razini vrijedi oko 400 milijardi EUR. Prema istraživanjima Europske komisije, povećanje on-line trgovine s trenutačnih 5 posto na 15 posto  bi značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto. Preduvjet za povećanje online trgovine je jeftinija dostava paketa u EU jer su kupci upravo dostavu ocijenili jednim od najvećih razloga zašto ne kupuju.

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan u siječnju ove godine je imenovana Izvjestiteljicom Europskog parlamenta za pregovore o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa čiji je jedan glavnih ciljeva smanjiti neopravdane razlike u cijenama dostave. 

Borzan je zajedno s britanskom zastupnicom Lucy Anderson ove godine organizirala radionicu o diskriminaciji kupaca u internetskoj prekograničnoj trgovini. Na radionici su sudjelovali predstavnici Komisije, udruge europskih pošta te predstavnici najvećih platformi za internetsku trgovinu, poput eBaya.

Borzan i Anderson su izvjestiteljice koje su pripremile izvješće Europskog parlamenta o ovom pitanju. 

Komisija je u svibnju prošle godine predložila nova pravila za e-trgovinu, među kojima je i prijedlog uredbe koja ima za cilj osigurati pristupačniju i učinkovitiju prekograničnu dostavu paketa.

Nakon usvajanja prijedloga uredbe u Europskom parlamentu treba započeti trijalog između Komisije, Vijeća i Parlamenta o konačnom tekstu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.