Ivo Jelavić

ODVJETNIK OBITELJI HUSSEINI ‘Policija zataškava svoju odgovornost za smrt djeteta’

Boris Pavelić

Nadam se da nas nitko iz vlade ili MUP-a nije uzeo »na zub« – Ivo Jelavić / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Nadam se da nas nitko iz vlade ili MUP-a nije uzeo »na zub« – Ivo Jelavić / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Postoji relevantan stupanj osnovane sumnje da su policijski službenici počinili cijeli niz kaznenih djela, koja su u konačnici rezultirala smrću malog djeteta. Nije to samo usmrćenje iz nehata, nego i zloporaba položaja i ovlasti i još nekoliko kaznenih djela, koja smo podrobno opisali u kaznenoj prijavi



Sanja Bezbradica Jelavić i Ivo Jelavić odvjetnici su afganistanske obitelji Huseini, čiju je kći 27. studenoga prošle godine na hrvatsko-srpskoj granici usmrtio vlak. Na konferenciji za novinare proteklog tjedna, to su dvoje odvjetnika, zajedno s aktivistima Centra za mir (CMS) i »Are you Syrious« (AYS), govorili o policijskim pritiscima. Ivo Jelavić jučer je našem listu objasnio je li se otad dogodilo nešto novo.


– Tražili smo zaštitu Hrvatske odvjetničke komore (HOK). Dobili smo dopis koji je predsjednik HOK-a 19. travnja uputio ravnatelju policije. U njemu zahtijeva da nam se omogući razgovor s našim strankama, upozoravajući djelatnike MUP-a da je sprečavanje kontakta stranke i izabranog odvjetnika, citirat ću doslovno, »flagrantno kršenje članka 6. Europske konvencije o ljudskim pravima«. Istodobno, kontakt sa strankama i dalje nam je onemogućen.


S adrese na adresu


Što znači vaša tvrdnja da vam policija brani kontakt s obitelji Huseini?




– Više sam se puta obraćao mailom i telefonom. Zvao sam najprije centar u Tovarniku, predstavio se i rekao da želim konktaktirati sa svojim strankama. Bili su ljubazni i objasnili da postoji procedura, da se moram javiti Upravi za granice. Zvao sam Upravu za granice, iz koje su me uputili na Upravu za inspekcijske i upravne poslove. Ondje me je jedan ljubazni gospodin vratio na Upravu za granice, davši mi e-mail adresu gospođe iz te uprave. Rekao mi je da se s njom dogovorio kako neće biti problema. Postupio sam po toj uputi te gospođi e-mailom dostavio punomoć i obavijest da sutradan, 12. travnja, želim posjetiti obitelj Huseini u Prihvatnom centru u Tovarniku.


Tog časa komunikacija prestaje. Zvao sam gospođu telefonom i poslao dva maila, ali ništa. Što je to nego onemogućavanje? Uime obitelji Huseini naš odvjetnički ured vodi tri postupka: postupak za azil u Hrvatskoj, kaznenu prijavu za pogibiju kćeri, i postupak pred Europskim sudom za ljudska prava. A ne možemo ih kontaktirati. Znate, da je riječ o kaznenom postupku protiv njih, da su počinili najteža kaznena djela, kontakt s odvjetnicima bio bi im omogućen. Prema tim ljudima postupa se gore nego da su počinili najteže kazneno djelo, a status im je gori nego u bilo kojoj kaznionici u Hrvatskoj.


Kako objašnjavate činjenicu da vam policija brani kontakt sa strankama?


– Samo i isključivo pokušajem da se spriječi valjano dokazivanje i uvrđivanje činjenica u postupku koji je obitelj pokrenula podnošenjem kaznene prijave protiv policijskih službenika. Policija je u dva ujutro obitelji zapovijedila da se prugom vrate u Šid, i zbog toga je poginula mala djevojčica Madina. Očito se želi kriminalizirati postupanje našeg ureda, kao i kolegice Sanje Bezbradice Jelavić. Dopustite da podsjetim: kolegica Bezbradica bila je u radnim skupinama vlade za izradu obiteljskog zakona i zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.


Bila je članica Nacionalnog odbora za sprečavanje trgovinom ljudima, a trenutačno je edukatorica nevladinih udruga pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa. Naše je odvjetničko društvo, istodobno, više od deset godina punomoćnik Autonomne ženske kuće, bavimo se najtežim oblicima nasilja nad ženama i djecom. To je, ukratko, rad kolegice Bezbradice, nad kojom policija sada provodi izvide. O detaljima tih izvida nažalost ne mogu govoriti, ali, premda se formalno vode protiv nepoznatog počinitelja, očito je da nas se nastoji kriminalizirati. Reći ću i ovo: u ovome trenutku, naš ured ima šest predmeta pred Europskim sudom za ljudska prava, od kojih se čak pet odnosi na protupravno djelovanje djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova.


Skretanje pozornosti


Što zaključujete iz tog podatka?


– Zaključak prepuštam vašim čitateljima. Nadam se da nas nitko iz vlade ili MUP-a nije uzeo »na zub«.


Na temelju čega je policija posumnjala da ste krivotvorili punomoć obitelji Huseini?


– To mi je potpuno nejasno, i jako mi je žao što ne mogu govoriti o detaljima. Ali mogu ponoviti: obitelj je punomoć potpisala pred prevoditeljem i još četiri svjedoka, aktivista Centra za mirovne studije i pravnih zastupnika obitelji iz Centra za izbjeglice sa sjedištem u Beogradu. Nemamo nikakvog razloga sumnjati da s punomoći nešto nije u redu. Izdane su u Zagrebu, na tipičnom obrascu. A to, što su potpisane u Šidu, posve je irelevantno: primjerice, na obrascu Europskog suda za ljudska prava uopće ne piše gdje se punomoć potpisuje, jer je to nevažan detalj.


Imate li podatke o sudbini kaznene prijave koju ste podnijeli uime obitelji Huseini?


– Ne. Ali ta kaznena prijava i jest razlog skretanja pozornosti: umjesto da se istražuju okolnosti stradanja djeteta, istražuje se je li sve u redu s odvjetničkom punomoći. Riječ je o namjernom skretanju fokusa u javnosti s važnog na posve nevažno.



Kako biste opisali općenitu atmosferu i postupanje policije prema izbjeglicama koje u Hrvatskoj pokušavaju naći spas?


– Pozvat ću se na izvještaje nevladinih organizacija, Centra za mirovne studije i »Are you Syrious?«: spominju nezakonita protjerivanja iz Hrvatske, takozvane »pushbackove«. I sama obitelj Huseini tri puta ušla je u Hrvatsku, i svaki put su odmah zatražili azil ili niži stupanj međunarodne zaštite. Zakon nalaže da policija u tom trenutku mora odmah pokrenuti postupak. Međutim, policija im kaže: »Ma kakav azil! Dobit ćete ga za mjesec dana.«, ili »Gubite se otkud ste i došli!«. Riječ je o nezakonitom postupanju policije. Ako su izvješća nevladinih udruga točna, stanje je zabrinjavajuće. A ja im vjerujem.


Kakvu bi vrstu odgovornosti morao snositi ministar Božinović?


– To je političko pitanje. Nije za mene.



Gospođa Bezbradica na konferenciji za novinare izjavila je da su u vaš ured došli djelatnici policijskog USKOK-a (PNUSKOK).


– Točno, bili su, premda sumnja u krivotvorenje isprave ni na koji način ne spada u nadležnost PNUSKOK-a. Ako možemo govoriti o bagatelnim, blažim kaznenim djelima, krivotvorenje isprave spada među takva. O tim bih izvidima mnogo toga imao reći, ali u ovome trenutku ne mogu, jer su tajni.


Ako su vaše interpretacije ovoga slučaja točne, svjedočimo postupanju policije koje odudara od standardne demokratske procedure.


– Apsolutno. Početak svega je u tome što je imigrantska obitelj prijavila policijske službenike za smrt njihovog djeteta. Sve je to zbog toga: da uime naših stranaka nismo podnijeli kaznenu prijavu, ništa od ovoga ne bi se dogodilo.


Hoćete reći da policija, čak i ovakvim načinima, zataškava ubojstvo iz nehata?


– Apsolutno. Postoji relevantan stupanj osnovane sumnje da su policijski službenici počinili cijeli niz kaznenih djela, koja su u konačnici rezultirala smrću malog djeteta. Nije to samo usmrćenje iz nehata, nego i zloporaba položaja i ovlasti i još nekoliko kaznenih djela, koja smo podrobno opisali u kaznenoj prijavi.


Što je s obitelji Huseini? Jesu li još u Tovarniku?


– Samo iz medija znam da su u Prihvatnome centru u Tovarniku, koji je štićeni objekt. Pitam se samo od koga ih štite: od odvjetnika? Od građana? Sudeći po televizijskom prilogu, taj centar podsjeća na kaznionicu: opasan je visokim zidom, na čijem je vrhu bodljikava žica, a na prozorima su rešetke.


Čekaju se rezultati


Je li Vlada udovoljila zahtjevu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), koji je tražio da obitelj Huseini prebace u otvoreni smještaj?


– Prema našim saznanjima, nije. Drži ih u detencijskom objektu koji je, prema svim obilježjima, institucija zatvorenog tipa.


Što slijedi?


– Nadam se da će ESLJP donijeti privremenu mjeru, koja neće biti ograničena kao ova posljednja, nego trajnu privremenu mjeru kojom bi se Hrvatskoj zabranilo njihovo protjerivanje, i koja bi omogućila da kontaktiramo obitelj. Ne sumnjam također da će ESLJP pronaći cijeli niz kršenja Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava na štetu obitelji Huseini.


Svjedočimo iznimno neugodnome odnosu države prema tragičnoj obiteljskoj sudbini i vama, njihovim zakonskim zastupnicima. Kanite li ustrajati na pravima obitelji Huseini i ustanovljavanju istine o smrti njihove kćeri?


– Apsolutno. Kaznena prijava je podnesena, čekamo rezultate. Ne znam što državno odvjetništvo poduzima, ali nadam se da radi na spisu. Kaznena prijava može biti odbačena, a tada obitelj može preuzeti kazneni progon. Ili će prijava završiti podizanjem optužnice protiv policijskih službenika koji su odgovorni za smrt malog djeteta.