Ishitreni prijedlog

OBRAČUN S PREDSJEDNIKOM Doznajemo hoće li HDZ skinuti odličja Stjepanu Mesiću

Dražen Ciglenečki

Haški sud smatra ga kredibilnim svjedokom – Stjepan Mesić  / Snimio Sergej DRECHSLER

Haški sud smatra ga kredibilnim svjedokom – Stjepan Mesić / Snimio Sergej DRECHSLER

U vodstvu HDZ-a ljute se na Krpinu i spočitavaju mu što svoj prijedlog nije prvo raspravio unutar stranke, nego ga je objavio na tribini posvećenoj Tuđmanu



ZAGREB  HDZ-ovi birači sigurno bi vrlo pozitivno reagirali kad bi ta stranka pokrenula inicijativu da Sabor poništi odluku iz srpnja 2005. i Stjepanu Mesiću, zbog navodno lažnog svjedočenja pred Haškim sudom i kršenja procedure prilikom postupanja s transkriptima razgovora Franje Tuđmana, oduzme Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom.


Moglo se to zaključiti već na osnovi ovacija što ih je Drago Krpina dobio kad je takav prijedlog iznio u srijedu na HDZ-ovoj tribini u Splitu u povodu 18. obljetnice Tuđmanove smrti.


I u vodstvu HDZ-a priznaju da bi oduzimanje odlikovanja Mesiću, jednom od političara koje stranačko članstvo i simpatizeri najviše prezire, bio potez koji bi naišao na punu podršku njihove biračke baze i općenito desnog dijela hrvatske političke scene. No, unatoč tome, stranka Andreja Plenkovića neće prihvatiti ideju Krpine, zamjenika predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a.


 Reakcije iz Haaga




– Nakon objave haške presude šestorici Hrvata za zločine u BiH, premijer Plenković je na sjednici Predsjedništva HDZ-a rekao da se Hrvatska nikako ne smije dovesti u kut iz kojeg onda ne bi bilo izlaza.  Ovo je upravo takva situacija. Što god mi mislili o Mesiću i tom njegovom svjedočenju, koje je možda doista pridonijelo da se Tuđmana proglasi vođom tobožnjeg udruženog zločinačkog pothvata u BiH, činjenica je da Haški sud smatra Mesića kredibilnim svjedokom. Možete samo zamisliti kakve bi bile reakcije iz Haaga, ali i međunarodne zajednice, kad bi sada Sabor oduzeo Mesiću odlikovanje zbog tog svjedočenja. Kako bismo to objasnili? Što bismo time postigli? Samo bismo nanijeli štetu Hrvatskoj – rekao nam je jučer jedan bliski Plenkovićev suradnik.


On ističe i dimenziju obrazloženja Krpininog prijedloga koje sam HDZ dovodi u iznimno neugodnu, defenzivnu poziciju.


– Krpina u kontekstu »dilanja« Tuđmanovih transkripata govori isključivo o Mesiću, ali u tome je sudjelovao puno širi krug ljudi. Jedan bivši predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, radio je u Uredu predsjednika Mesića, bio mu je savjetnik za nacionalnu sigurnost u vrijeme kad su ti transkripti počeli curiti u javnost. Današnji ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je nekad predstojnik Ureda predsjednika Mesića. Kad bi HDZ sada napadao Mesića zbog transkripata, naši bi politički protivnici odmah uprli prstom na Karamarka i Božinovića. I kako bismo im mi u tom slučaju odgovorili? Neke stvari naprosto treba ostaviti prošlosti, nema ih smisla iznova otvarati – upozorava naš sugovornik.


Obračun sa Šeksom


U vodstvu HDZ-a ljuti su na Krpinu, koji je od početka godine opet dio stranačke strukture nakon što je, jer se nije slagao s politikom stranke, dugo bio tek običan član. Spočitavaju mu što svoj prijedlog nije prvo raspravio unutar stranke, nego ga je objavio na tribini posvećenoj Tuđmanu, a k tome se još i obračunao s Vladimirom Šeksom, također sudionikom ove tribine.


– Krpina je pozvao Šeksa da činjenicu da je bio uz Ivu Sanadera okaje tako što će napraviti sve da Sabor oduzme odlikovanje Mesiću. Na taj je način javno ponizio Šeksa, pročelnika Savjetodavnog vijeća HDZ-a.


Nije to bilo nimalo fer s Krpinine strane – ocjenjuje jedan HDZ-ov dužnosnik.


Šeks je na tribini ostao suzdržan, ali je kasnije na večeri, kako doznajemo, Krpini jako zamjerio njegov govor. Inače, nije ni Šeks bio blag prema Mesiću, ustvrdio je da će on i Josip Manolić kao krivokletnici »otići duboko u Karepovac«, splitsko odlagalište otpada.