Documenta

OBILJEŽENO ZATVARANJE HAŠKOG SUDA: Nacionalisti farbaju rat u ružičasto

Boris Pavelić

snimio Boris Pavelić

snimio Boris Pavelić

Pero Jurišin ocijenio je "neprimjerenim, smiješnim i tužnim" da "vlast zaboravlja kako je Haški sud i hrvatski sud", pa ga nakon jedne presude smatra "pravednim", a nakon druge "političkim". "Suočavanje s prošlošću naša je obveza, prije svega zbog nas samih", kazao je, dodajući kako "Haški sud ne treba idealizirati", ali valja priznati da je osudio mnoge visoke dužnosnike, prikupio nepreglednu masu činjenica i dokumenata, te postavio nove standarde u kažnjavanju ratnih zločina.



ZAGREB – Ideologija nacionalizma “farba rat u ružičasto” i nastoji ukloniti “svaku tamnu mrlju” iz tog razdoblja, jer “to je uvjet ostanka te manjine na vlasti”, izjavio je danas sociolog Dražen Lalić na tribini o Hrvatskoj nakon haške presude čelnicima Herceg-Bosne, koju je u Zagrebu organizirao Centar za suočavanje s prošlošću Documenta.


Taj skromni skup jedina je manifestacija organizirana u Hrvatskoj u povodu današnjeg zatvaranja Haškoga suda, jer nijedna državna institucija nije smatrala potrebnim obilježiti završetak rada suda koji je, među ostalim, kaznio Milana Babića i Milana Martića, najodgovornije na zločine nad Hrvatima u samoproglašenoj Republici srpskoj Krajini.


Na javnoj tribini u Kući ljudskih prava govorili su predsjednik Upravnog odbora i izvršna direktorica Documente Pero Jurišin i Vesna Teršelič, sociolog Dražen Lalić i novinar Branimir Pofuk, koji su uglavnom kritizirali reakcije hrvatskih vlasti na nedavnu hašku presudu šestorici čelnika Herceg-Bosne.




Pero Jurišin ocijenio je “neprimjerenim, smiješnim i tužnim” da “vlast zaboravlja kako je Haški sud i hrvatski sud”, pa ga nakon jedne presude smatra “pravednim”, a nakon druge “političkim”. “Suočavanje s prošlošću naša je obveza, prije svega zbog nas samih”, kazao je, dodajući kako “Haški sud ne treba idealizirati”, ali valja priznati da je osudio mnoge visoke dužnosnike, prikupio nepreglednu masu činjenica i dokumenata, te postavio nove standarde u kažnjavanju ratnih zločina.


Branimir Pofuk govorio je o komemoraciji Slobodanu Praljku u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, nazvavši je “političkim i povijesnim kičem”. “Riječ je o licemjerju: zašto komemoracija nije održana u Saboru? Da jest, bio bi to veći skandal, ali bi vjernije odražavo politiku današnje vlasti”, kazao je Pofuk, dodajući kako, u sklopu suočavanja s prošlošću, na obljetnicu pada Vukovara, 18. studenoga, u tome gradu treba govoriti i o srpskim civilima ubijenima prije početka opsade grada.


Presuda čelnicima Herceg-Bosne propuštena je prilika za preispitivanje hrvatske politike u BiH, ocijenila je Vesna Teršelič, koja je dodala kako će nevladine organizacije ustrajati u prijedlogu osnutka regionalnog fonda za obeštećenje ratnih žrtava. “Na spremnosti za osnivanjem takvog fonda testirat će se zrelost i nezrelost vlasti na ovome području”, kazala je, dodajući kako je “vrijeme za reviziju Deklaracije o Domovinskom ratu”.