Pojašnjenje povjer

O masonima se oglasilo i Povjerenstvo za sukob interesa. Evo njihovog objašnjena

Hina

Nataša Novaković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Nataša Novaković / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Državni odvjetnici i zamjenici državnih odvjetnika imovinske kartice, naime, podnose Državnom odvjetničkom vijeću (DOV) i regulirane su Zakonom o DOV-u, koji je stupio na snagu 1. siječnja. Tim zakonom nije, međutim, predviđeno da državno-odvjetnički dužnosnici moraju navesti podatke o članstvu u udrugama pa u obrascu za prijavu imovine nije predviđena takva rubrika



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izvijestilo je u četvrtak da su dužnosnici zbog koruptivnog rizika obvezni u imovinskoj kartici navesti i podatke o članstvu u udrugama, no ta se obveza ne odnosi na pravosudne dužnosnike, odnosno državne odvjetnike i suce čije su kartice regulirane drugim zakonima.


Slijedom više zaprimljenih upita, Povjerentsvo je pojasnilo da je prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa propisalo obrazac izvješća o imovinskom stanju u kojem je predviđena i rubrika »Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama«.


»Slijedom navedenoga, dužnosnici su obvezni u imovinskoj kartici navesti i podatke o članstvu u udrugama«, kažu u Povjerenstvu. Navode pritom da je članstvo u udrugama potrebno navesti iako ne predstavlja podatak o imovini dužnosnika. Te podatke potrebno je navesti u imovinskoj kartici s ciljem transparentnog prikazivanja podataka o pravnim osobama s kojima su dužnosnici povezani i u odnosu na koje ne mogu biti nepristrani, objašnjavaju u Povjerenstvu.




Zaključuju da članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda u situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi.


U Povjerenstvu pojašnjavaju da se ne referiraju na obvezu glavnog državnog odvjetnika koji nije dužnosnik u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, već općenito na dužnosnike koji su obvezni karticu podnositi Povjerenstvu.


Pravosudni dužnosnici, za razliku od državnih dužnosnika nisu dužni navoditi članstvo u udrugama


Državni odvjetnici i zamjenici državnih odvjetnika imovinske kartice, naime, podnose Državnom odvjetničkom vijeću (DOV) i regulirane su Zakonom o DOV-u, koji je stupio na snagu 1. siječnja. Tim zakonom nije, međutim, predviđeno da državno-odvjetnički dužnosnici moraju navesti podatke o članstvu u udrugama pa u obrascu za prijavu imovine nije predviđena takva rubrika.


Podaci o imovini državnog odvjetnika i zamjenika državnog odvjetnika su javni i objavljuju se na mrežnim stranicama Vijeća, ali se ne objavljuju podaci zaštićeni propisima o zaštiti osobnih podataka, stoji na internetskim stranicama DOV-a. Iako je Zakonom o DOV-u predviđeno da su imovinske kartice državnih odvjetnika javne one još nisu dostupne javnosti i trenutno se mogu dobiti samo na zahtjev.


U Ministarstvu pravosuđa pojašnjavaju da je DOV dužan donijeti pravila koji će regulirati set podataka u imovinskoj kartici u roku od 60 dana, što istječe krajem veljače.Za suce, koji imovinske kartice podnose Državnom sudbenom vijeću također nije predviđeno da u imovinskoj kartici moraju navesti članstvo u udrugama ili organizacijama.To proizlazi iz pravila o sadržaju obrasca izvješća o imovini suca i načinu njegova podnošenja koje se nalaze na stranici Državnog sudbenog vijeća i među kojima nije navedena ta obveza. Glavni državni odvjetnik Dražen Jelinić u srijedu je Vladi uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti nakon što je otkriveno da je zatajio svoje članstvo u masonskoj organizaciji.Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da Vlada podržava odluku Jelenića da podnese ostavku na tu dužnost, dodavši da prijedlog razrješenja ne znači da je glavni državni odvjetnik postupao protivno zakonima te da dužnost nije obnašao objektivno, nepristrano i neovisno već se radi o integritetu ljudi koji rukovode radom najviših pravosudnih tijela i samim time povjerenju javnosti u neovisnost državnog odvjetništva, ali i pravosuđa u cjelini.