Internetska anketa

O ilegalnim pobačajima možete anonimno progovoriti u anketi na internetu: Sve uskoro ide pred ministra Kujundžića

Bojana Mrvoš Pavić

NL arhiva

NL arhiva



ZAGREB Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata jučer se, prvog dana internetske ankete o ilegalnim pobačajima kod liječnika koji na radnim mjestima imaju priziv savjesti, već javilo nekoliko žena sa svojim iskustvima. Udruga će rezultate ankete ponijeti na sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, do kojeg bi trebalo doći tijekom ovog mjeseca, a na njemu i postaviti pitanje ilegalnih abortusa kod liječnika s prizivom savjesti u privatnim ordinacijama odnosno na noćnim dežurstvima u bolnicama.


Kako navodi predsjednica Udruge Jasna Karačić, jučer joj se za savjet obratila još jedna žena, Splićanka koja je u petom tjednu trudnoće, no u splitskoj je bolnici odbijena za abortus zbog priziva savjesti liječnika, iako on ženi zakonski mora biti omogućen do desetog tjedna trudnoće. Budući da u Splitu taj zahvat ne može obaviti u za to jedinoj ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi, morat će se obrati bolnicama u drugim gradovima, u kojima ima i ginekologa koji abortuse rade.


Ministra, nažalost, ni jučer nismo uspjeli dobiti za komentar, odnosno odgovor na pitanje hoće li biti pokrenuta istraga o ilegalnim abortusima kod liječnika s prizivom savjesti. Karačić napominje da odaziv žena anketi, iako je anonimna, vjerojatno neće biti jako velik, budući da žene o tome ne žele govoriti, a i samo je ispunjavanje ankete za njih emocionalno vrlo bolno i osjetljivo.




Osim pitanja ilegalnih pobačaja, osjetljivo je i pitanje carskih rezova na zahtjev žene, koje se, kako je pisao naš list, u nekim zagrebačkim bolnicama također plaća »ispod pulta«, liječnicima koji ih registriraju kao carske rezove zbog hitnih stanja, koja ugrožavaju majku ili dijete. Možda su upravo takvi operacijski zahvati razlog zbog kojeg službena statistika pokazuje sve veći porast carskih rezova u hrvatskim rodilištima. Prije 16 godina carskih je rezova bilo samo 13 posto u ukupnom broju poroda, dok je 2015. godine, podaci su HZJZ-a, taj postotak narastao na 21 posto.


U publikaciji HZJZ o porodima u Hrvatskoj navodi se kako je porast moguć zbog postupaka u privatnim rodilištima, čak i onda kad nisu stručno opravdani, ali i zbog povećanog opreza struke vezano uz sve češće tužbe za eventualnu stručnu grešku kod trudnica s komplikacijama.