Ako laže koza ne laže rog

O čemu je pričala premijerka? Nema posla za pastire i stočare

Jagoda Marić

U 1.546 oglasa biro rada i na 30-agencija nudi se samo jedno mjesto u stočarstvu i to na farmi – krava



ZAGREB  U cijeloj Hrvatskoj nudi se tek jedno radno mjesto u  stočarstvu i to stočarskog radnika u tvrtki Laki  iz Blatuše pored Gvozda.  Riječ je o farmi krava muzara, a na natječaj preko burze rada javio se  tek jedan kandidat iz Zagreba, ali od posla kako kažu u tvrtki Laki, neće  biti ništa jer »čovjek ima dobru volju, ali ne zna ništa o kravama«.


Natječaj vjerojatno neće ponavljati, a na pitanje koliku plaću nude odgovaraju da ona ovisi o tome koliku bi odgovornost imao budući radnik. Uz  osiguran smještaj najniža bi plaća, kažu nam na tom gospodarstvu, bila  2,5 tisuće kuna. 


Posao u Blatuši 


Od 1546 oglasa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojima se nudi  oko tri tisuće  radnih mjesta ni u jednom se oglasu više ne traže ni pastiri, ni stočari ni samaraši, za kojima je kako je prošli tjedan na sjednici  Vlade ustvrdila premijerka Jadranka Kosor, velika potražnja.




Posao u  Blatuši također nije posao pastira jer se traži radnik za brigu o kravama  muzarama, odnosno za rad u štali.  


Za cijelu Hrvatsku na Zavodu za zapošljavanje objavljeno je 50 oglasa za rad u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu  i u njima se traži 126 radnika.


No, najviše se traže vrtlari,  šumski radnici ili radnice, sjekači ili  sjekačice drva u šumi te šumski traktoristi ili traktoristice. Pastire i pastirice zasad nitko ne traži, ni preko Zavoda za zapošljavanje, ali niti  preko ostalih tridesetak agencija koje se bave posredovanjem u zapošljavanju. 

Stanje sve gore


U osječkoj  Agenciji za privremeno zapošljavanje koja pronalazi radna mjesta isključivo u poljoprivredi ne nudi se nijedno radno mjesto, a  u toj su nam agenciji rekli da je stanje posljednjih godinu dana sve gore. Slično poručuju i iz ostalih agencija, a u riječkoj Agenciji za zapošljavanje ističu kako su u 2010. godini imali četiri puta manje ponuđenih radnih mjesta nego  godinu dana ranije. 


I dok se u oglasima za radna mjesta u poljoprivredi uglavnom traže   drvosječe, vrtlari, traktoristi,  na internetskim stranicama HZZZ-a posao  traže uglavnom diplomirani agronomi, kojih se trenutno traži najmanje. Najviše posla još uvijek se nudi u trgovini za koju je trenutno u 216  oglasa  traži 514 radnika. Više oglasa za radna mjesta objavljeno je samo  u ugostiteljstvu. 


U prošloj godini na burzi je bilo osam nezaposlenih koji su isticali da  je njihovo zanimanje pastir. U oglasima se  nudio posao za njih četvero,  a posao su na kraju dobila dvojica, potvrdili su nam naši izvozi iz HZZZ-a.  


To znači da se domaći poslodavci nisu ni trudili pronalaziti pastire preko burze, jer su radije zapošljavali strance za koje su dobivali radne dozvole. 


Jedan se javio na oglas. Čovjek ima dobru volju, ali  ne zna ništa o kravama.