Feralovim stopama

‘Novosti’ u finalu međunarodne nagrade za slobodu izražavanja

Boris Pavelić

"Novosti" su uvrštene među četiri finalista u kategoriji "novinarstvo", među više od tisuću ukupno kandidiranih prijedloga

"Novosti" su uvrštene među četiri finalista u kategoriji "novinarstvo", među više od tisuću ukupno kandidiranih prijedloga



Tjednik “Novosti” uvršten je, kao jedini medij iz Europe, u finale nagrade za slobodu izražavanja, koju dodjeljuje britanska nevladina organizacija “Index on censorship”.


“Index on Censorship” organizacija je za zaštitu slobode izražavanja osnovana 1972. Godišnju nagradu dodjeljuje u kategorijama umjetnosti, digitalnog aktivizma, organiziranja kampanja i novinarstva.


“Novosti” su uvrštene među četiri finalista u kategoriji “novinarstvo”, među više od tisuću ukupno kandidiranih prijedloga. Finalisti su zajedno s kolegama iz Meksika, Hondurasa i SAD-a, a kandidirala ih je Mreža za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM).




“Prošle godine novinari ‘Novosti” suočili su se s napadima i prijetnjama, uglavnom s ultrakonzervativne krajnje desnice. Bili su suočeni s protestima pod prozorima redakcije, na kojima su uzvikivani fašistički slogani i protusrpske uvrede, a poručeno im je i da će završiti kao novinari Charlie Hebdoa. Unatoč pritiscima, tjednik je ustrajao u pisanju istine i obrani prava na slobodno izražavanje”, objavio je Index on censorship, koji će pobjednika proglasiti 19. travnja u Londonu.


Glavni urednik “Novosti” Nikola Bajto za naš je list izrazio zadovoljstvo dobrom viješću iz Londona, koja podsjeća na slične nagrade što ih je devedesetih primao tjednik “Feral Tribune”, čijih nekoliko novinara danas radi u “Novostima”.


“Drago nam je što je naš rad prepoznat na međunarodnoj razini. Do toga je došlo nakon što su prošle godine sve najvažnije međunarodne novinarske organizacije reagirale na pritiske kojima smo bili izloženi. To je i poruka onima u Hrvatskoj koji su nas spaljivali, kao i onima koji su nas htjeli ugasiti”, kazao nam je Bajto.