Danas u Mađarskoj

Novo iskrenje između Vlade i Pantovčaka: Predsjednica s Orbanom, Milanović opet ne zna ništa

Dražen Ciglenečki

Izvori iz Ureda predsjednice kažu da će Grabar-Kitarović poručiti da ograde i zidovi nisu prikladni, pogotovo između država članica EU-a, no da razumije i da nacionalna sigurnost i sigurnost građana čine važnu komponentu u ovoj migracijskoj krizi



ZAGREB  U razdoblju kraćem od deset dana, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović »odradit« će dva susreta s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, s kojim je, s druge strane, hrvatski premijer Zoran Milanović tijekom aktualne izbjegličke krize razmijenio dosta oštrih riječi. Grabar-Kitarović se s Orbanom sastala prošlog tjedna u New Yorku, za vrijeme Opće skupštine UN-a, a sljedeći sastanak planiran je za danas, kada predsjednica boravi u službenom posjetu Mađarskoj. Domaćin je mađarski predsjednik Janos Ader, ali je, prema službenom programu, predviđen i njezin sastanak s Orbanom, u mađarskom parlamentu.


Susret Grabar-Kitarović s Orbanom u New Yorku iznenadio je tada Vladu jer ih, tvrdili su u Banskim dvorima, predsjednica nije izvijestila o svojim planovima, podsjetivši da predsjednica i Vlada po Ustavu moraju usklađivati vanjsku politiku. Premijer Milanović jučer je, pak, ustvrdio da nije znao niti za njezin put u Budimpeštu. 


– Vlada vodi i vanjsku i unutarnju politiku, ali nisam znao za njen put u Budimpeštu, kao što nisam znao ni za njen sastanak u New Yorku s Orbanom. Ipak, to nije veliki problem zato što predsjednica Republike ne može preuzeti niti jednu obavezu za Republiku Hrvatsku. Dakle, to je jasno, a sve drugo je pitanje dojma, kazao je Milanović, zaželivši predsjednici »sretan put u Budimpeštu i neka nas dobro predstavlja«. Ali, ponovio je, odluke donosi Vlada i većina u Saboru.




U Uredu predsjednice, međutim, tvrde da je, kad je riječ o posjetu Mađarskoj, postojala komunikacija s Vladom i da su savjetnici za vanjsku politiku predsjednice i premijera u čestom kontaktu.


Napominju i da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova krajem svakog mjeseca dobiva plan vanjsko-političkih aktivnosti za sljedeći mjesec i sudjeluje u pripremi službenih putovanja. Kolinda Grabar-Kitarović s mađarskim će predsjednikom i ostalim dužnosnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, srednjoeuropskoj suradnji, stanju u jugoistočnom susjedstvu, ali će glavna tema ipak biti izbjeglička kriza. Mađarska na granici s Hrvatskom podiže žičanu ogradu, iako, barem zasad, nema potvrde da će hermetički zatvoriti granicu.

Izvori iz Ureda predsjednice kažu da će Grabar-Kitarović poručiti da ograde i zidovi nisu prikladni, pogotovo između država članica EU-a, no da razumije i da nacionalna sigurnost i sigurnost građana čine važnu komponentu u ovoj migracijskoj krizi. Izrazit će i uvjerenje da negativna retorika, koja se čula posljednjih tjedana, neće trajno naštetiti odnosima dviju država te naglasiti nužnost održavanja komunikacije sa susjedima.


Nakon posjeta Budimpešti, predsjednica će sudjelovati na sastanku šefova država Višegradske skupine – Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske – gdje se također očekuju razgovori o izbjegličkoj problematici.