Objave na Twitteru

Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden zbog pjesme koju je objavio na Twitteru

Portal Novilist.hr

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak



Novinar portala Index Gordan Duhaček priveden je u ponedjeljak na zagrebački Prekršajni sud zbog objave na društvenim mrežama u kolovozu u kojoj je, tvrde u policiji, na uvredljiv način preradio riječi pjesme ”Vila Velebita”, javlja Hina.


Zagrebačka policija se još uvijek nije službeno oglasila o događaju, a nije poznato je li policija postupala po službenoj dužnosti ili je Duhaček priveden na temelju prijave građana.


Neslužbeno se doznaje da je Duhaček uhićen u 11,30 sati u zagrebačkoj zračnoj luci te je oko 15 sati priveden prekršajnom sucu zbog remećenja javnog reda i mira objavom uvredljivog sadržaja na svojem Twitter profilu.


Index piše da je Duhaček jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija. Sinoć je sam otišao u policijsku postaju u Heinzelovoj kako bi se ondje dogovorio oko detalja. Danas je, naime, trebao ići na službeni put izvan Hrvatske. No policajci su ga jutros dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci i priveli.




Riječ je o objavama u kojima je, prema vlastitom priznanju, potaknut izlijevanjem otpadnih voda u Nacionalnom parku Plitvička jezera preradio riječi domoljubne pjesme ”Vila Velebita”. Pritom je u prerađenom tekstu pjesme, između ostalog, zamijenio riječ ”vila” s riječju ”govno”.


Portal Index navodi da je sporna i Duhačekova ranije objava u kojoj je komentirao policijsku intervenciju u jednom zadarskom fast foodu, popraćenom uvredljivim komentarom na račun policije.


Jedna objava potječe iz srpnja prošle godine, a druga je od prije nekoliko tjedana, javlja Index.



U prvoj je, usput, spomenuta riječ ACAB.


Drugi sporan tweet je satirična obrada pjesme “Vilo Velebita”, koju je na svom Twitteru preimenovao u “Govna Velebita”. Duhaček je pjesmicu na Twitteru objavio u kolovozu, a odmah je prijavljen.


“Ispričao je i kako su ga na podu poprskali suzavcem te kako su ga u policijskom automobilu govorili da mu se ovo dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka te kako su oni najviši zakon i sl.” Nedajbože da se itko opire sistemu. ACAB!”, napisao je Duhaček u srpnju 2018. godine na Twitteru.


Riječ je bila o policijskoj intervenciji u jedan zadarski fast food, a o čemu se tih dana intenzivno pisalo.


Što se tiče Duhačekove satirične obrade pjesme “Vilo Velebita”, on je pjesmicu “Govna Velebita” na Twitteru objavio u kolovozu, a odmah je prijavljen.



“Domoljubi su me zbog persiflaže “Vile Velebita” prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim “slučajem”.


Pričao sam upravo s gospodinom, bio je korektan. Eto na što domoljubi troše ograničene resurse hrvatske policije. Ah, domoljubna je glupost beskonačna”, napisao je Duhaček tada.


Ovo je sporna pjesma koju je prije otprilike mjesec dana na Twitteru objavio Duhaček.


Govna VelebitaOj ti govno, govno Velebita,

Ti našeg crijeva diko,


Tvoja slava jeste nama sveta,


Tebi Hrvat kliko:


Ti govno Velebita,


Ti našeg crijeva diko!


Kenjala, premila,


Kenjala, premila,


Kenjala, oj premila,


Ti stolico svih Hrvata!


Fekalije, govnovito smeđe,


Ja ljubim tvoje smrade.


Ljubim tvoga opojnoga prdeža,


I onoga ličkoga rukovanja.


Ti govno Velebita


Ti našeg crijeva diko!


Kenjala, premila,


Kenjala, premila,


Kenjala, oj premila,


Ti stolico svih Hrvata!