Priprema za izbore

Novi zakon krajem kolovoza: Potvrda DIP-a samo listama na kojima nema osuđivanih osoba

Tihomir Ponoš

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Bude li na listi kandidat koji podliježe zabrani kandidiranja lista će biti proglašena nepravovaljanom



Do posljednje trećine kolovoza radna skupina pri Ministarstvu pravosuđa trebala bi zgotoviti promjene Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji. Kako doznajemo radna skupina je od sredine lipnja održala više sastanaka, očekuje se završetak rada na izmjenama nakon čega će o njima biti provedeno javno savjetovanje, prije slanja u proceduru Vlade, odnosno Sabora.


Bez te promjene Državno izborno povjerenstvo ne može potvrditi valjanost lista kandidata na parlamentarnim izborima. Naime, izmjenama Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisano je da stranke ne smiju kandidirati osobu kojoj nije protekao rok rehabilitacije za najteža kaznena djela kao ni osobu koja je osuđena na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i u trenutku raspisivanja izbora je na odsluženju kazne ili ono predstoji. Bez promjene zakona ni DIP ni osoba koja se kandidira ne mogu dobiti potvrdu da osoba ne podliježe zabrani kandidiranja,  a to bi značilo da bi mogla biti kandidirana osoba koja ne smije biti kandidat.


Državno izborno povjerenstvo kada potvrđuje pravovaljanost kandidatura mora nedvojbeno znati ispunjava li svaka kandidirana osoba na listi uvjete za kandidata, a ako to ne može utvrditi ne može ni potvrditi listu. Bude li na listi kandidat koji podliježe zabrani kandidiranja lista će biti proglašena nepravovaljanom. 




Izborni zakon mijenjan je sredinom veljače, a rasprava o odredbi o zabrani kandidiranja bila je vrlo živahna. Prilikom promjene izbornog zakona isprva se nije razmatrala mogućnost zabrane kandidiranja, a u fokusu su javnosti bile odredbe o minimalnim kvotama po spolu i uvođenje preferencijalnog glasa. Na koncu je SDP odlučio ugraditi i odredbu o zabrani kandidranja.


Predloženo je da se kandidiranje zabrani svakoj osobi koja je pravomoćno osuđena na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i to do isteka rehabilitacije. Tada je rasprava postala žustra, taj je prijedlog u javnosti nazvan »lex Čačić«. U slučaju da je zakon usvojen kako je SDP isprva predlagao Radimir Čačić ne bi se mogao kandidirati jer mu još  trajala rehabiliacija. Kompromisni amandman, koji je prihvaćen, predložila je predsjednica ORaH-a Mirela Holy i to u obliku za kakav se zalagao GONG.


Odredba o zabrani kandidiranja zbog izdržavanja kazne, čekanje na izdržavanje kazne ili neisteka rehabilitacija postoji samo na parlamentarnim izborima, a bez takvog ograničenja moguće je kandidirati se na svim ostalim izborima.